- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Протест испред касарне у Колашину због НАТО вежбе: Нећемо топове и мине на Сињајевини

© Фото : Уступњено Спутњику/ГИ "Сачувајмо Сињајевину"Протест испред касарне у Колашину због војне вежбе НАТО
Протест испред касарне у Колашину због војне вежбе НАТО - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
Пратите нас
Активисти Грађанске иницијативе „Сачувајмо Сињајевину“ и данас су протестовали испред касарне у Колашину због војних активности на Сињајевини, где је у претходних неколико дана одржана вежба НАТО снага.
Подсјетимо, 250 војника НАТО снага имали су вјежбу на тој планини, а активисти ГИ „Сачувајмо Сињејевину“ су их пратили и исказали протест, због чега су добили упозорења од војне и цивилне полиције.
Са данашњег протеста је још једном затражено укидање одлуке о војном полигону и проглашавање Сињајевине за регионални парк природе.
„У понедељак, али и неколико претходних дана, били смо приморани да се по снијегу и температури десетак степени испод нуле запутимо на планину Сињајевину раме уз раме са више стотина наших и страних војника који су један дио војне вјежбе обављали на овој планини. Исказали смо грађанску непослушност и непоколебљивост у побуни против одлуке о војном полигону на овом драгоцјеном мјесту јединствених природних, економских и антрополошких вриједности“, саопштили су из ГИ „Сачувајмо Сињајевину“.
Како су додали, половином јануара ове године јавно су саопштили како страхују да би гласине о војној вјежби на Сињајевини у најближој будућности могле бити тачне.
„Том приликом смо, по ко зна који пут, подсјетили политичке лидере Црне Горе на њихово чврсто обећање да Сињајевина неће бити војни полигон. Само два дана касније премијер Дритан Абазовић је категорички устврдио да „на Сињајевини нема и неће бити никаквих војних активности“. Додао је и да су они озбиљна Влада која се не бави са „рекла-казала“. Но, вјежба се ипак једним дијелом одигравала и на Сињајевини. Били смо живи свједоци ових догађаја и неистина које су изговорене пред цијелом Црном Гором“, наводе из ГИ „Сачувајмо Сињејевину“.
Још једном истичу да неће дозволити да се ово подручје уништи кратковидим одлукама супротним јавном интересу црногорских грађана.
„Локалне сточарске заједнице и други грађани Црне Горе непоколебљиви су у својој борби да се ово подручје заштити и на планину доведу стада и крда, а не топови и мине, те да се развија туризам који неће угрозити примарне природне и економске вриједности највећег пашњака на Балкану“, додају из ГИ „Сачувајмо Сињајевину“.
Они су позвали све политичке лидере Црне Горе да озбиљно и одговорно приступе рјешавању овог питања и да изнађу алтернативно рјешење за питање обуке припадника Војске Црне Горе.
„Сињајевина мора остати пашњак који нас храни, извор воде која нас снажи, мора остати драгуљ природе који јесте. Сињајевина мора бити сачувана као комуна са својим вјековном традицијом и правилима коришћења заједничког добра. Док наши сточари добро знају шта је комуна и како се користи заједничко добро, наши политичари то немају на хоризонту својих интересовања. Камо те лијепе среће да нас предводи неки добар и честит домаћин или вриједна планинка, који живе од свога рада и држе до дате ријечи!“, поручују из ГИ „Сачувајмо Сињајевину“.
Старица Гара Јовановић испред колоне НАТО војника на Сињајевини пева песму - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
РЕГИОН
„Ој Филипе, баци мину, не дамо ти Сињајевину“: Како је бака из Црне Горе блокирала НАТО /видео/
НАТО војници на Сињајевини - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
РЕГИОН
Ексклузивни снимци са црногорске планине! 200 НАТО војника у дубоком снегу /видео/
Планина Сињајевина - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
РЕГИОН
Порука из Црне Горе: Сињајевином да шетају стада, а не да је гази војничка чизма /фото, видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала