Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Ово не изгледа добро, Запад ће реаговати ако буде нових ескалација“: Виола Фон Крамон у Лепосавићу

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICВиола фон Крамон
Виола фон Крамон - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2023
Пратите нас
Известилац Европског парламента за Косово и Метохију Виола фон Крамон поручила је, приликом посете Лепосавићу, да на силу преузимање власти у већински српским општинама није решење и да ће Запад реаговати ако буде нових ескалација.
„Дошла сам овде јер ми је било важно да својим очима видим шта се дешава, да разговарам са људима у Звечану и овде, са људима који су били присутни у петак када је ситуација ескалирала и када је полиција била распоређена да заштити изабраног председника“, изјавила је новинарима Виола фон Крамон.
Она је навела да де јуре неко може да буде изабран, али да је упитно да ли де факто постоји легитимитет ако је излазност бирача један одсто или мање.

„Дакле, ако се градоначелник плаши сопствених грађана, мислим да је врло упитно да ли ће ова операција бити успешна? Како ћете да наставите? Шта ће се десити сутра или следеће недеље? Каква је перспектива зграде општине коју треба да штите тешко наоружана возила полиције и полицајци 24 сата дневно?“, рекла је Фон Крамонова.

Оценила је да је ово врло несрећна ствар која јој не изгледа уопште добро и додала да ескалација није грешка медија нити полиције, већ погрешних политичких одлука које се доносе у Приштини, пренео је портал Косово онлајн.
„Провешћемо овде читав дан и сутра ћемо разговарати са неким људима у Приштини и питати их каква је будућност овог дела Косова, када вам треба заштита за улазак у зграде општине. У разговору са Куртијем сам изразила своју забринутост. Прочитала сам изјаву Блинкена, видела сам да је Мануел Сарацин био јуче, видим многе људе који су се активирали да зауставе ове догађаје, да се нађе мирно решење и који су врло разочарани што нема политичке воље да се промени ситуација“, навела је Виола фон Крамон.
На питање новинара шта ће да раде српска деца када ујутру на путу до основне и средње школе треба да прођу поред наоружаних и људи у маскирним униформама, она је одговорила:

„Надам се да нико нема намеру да даље ескалира ситуацију, јер ће Запад реаговати. Нама треба стабилност у региону и да сви заједно радимо на унапређењу социјалног стандарда, унапређењу будућности, а не да ескалирамо сукобе и плашимо људе, јер видим да се не осећају пријатно. Ни ја се не осећам пријатно у окружењу тешко наоружаних возила и полицајаца".

Уследило је и питање како ће они који су изабрани са три посто гласова да владају Србима који чине већину од 97 одсто.
„Мислим да видите да су то привремени и технички мандати градоначелника, али морају да буду са пуним легитимитетом. Како би то све било демократски, Српска листа би требало да учествује на изборима. Жалим што са српске стране није нико учествовао, а да јесте било би лакше за све нас. Јасно ми је да су постојали разлози за бојкот али да су учествовали ствари би биле лакше", рекла је Виола фон Крамон.
Припадници специјалне јединице тзв. косовске полиције код општине Звечан - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2023
СРБИЈА
„Где је претња?“: Како је изгледао разговор Виоле фон Крамон и Куртијевих специјалаца у Звечану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала