Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић међународној заједници: Најозбиљније схватите провокације Приштине и заштитите Србе на КиМ

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2023
Пратите нас
Министар спољних послова Ивица Дачић позвао је представнике међународне заједнице да најозбиљније схвате једностране акте и провокације Приштине које се годинама дешавају на Косову и Метохији и да заштите српски народ.
„Заштитите српски народ на КиМ, то вам је обавеза по свим резолуцијама и декларацијама међународних организација, немојте доводити Србију у незгодну ситуацију. Урадите оно што је ваше, да неко не може да утиче на Куртија је објашњење које није прихватљиво“, рекао.
Дачић је то поручио на свечаности у МСП којом је обележен Дан српске дипломатије, којој су присуствовали представници дипломатског кора — од шефа делегације ЕУ, до амбасадора Квинте, региона, Турске, Египта, Чешке, и других земаља.
Шеф српске дипломатије је рекао да је инсистирање Србије на очувању територијалног интегритета искрено и принципијелно.
„Србија тражи поштовање тог принципа и због себе, а и у исто време дубоко смо уверени да кршење територијалног интегритета Србије не сме да буде поновљено нигде на свету. Не може кидање дела територије једне државе без њене воље бити прихватљиво, а друге не“, навео је Дачић.
Он је указао да провокације и једнострани потези Приштине стварају ситуацију која опасно прети да дестабилизује мир и додао да је управо зато приштинска страна највећа претња миру и стабилности.
„Позивамо међународну заједницу да обезбеди поштовање свих договора које смо постигли, а не да уз реторичку осуду онога што ради Приштина остаје оваква ситуација у коју су они довели српски народ“, рекао је Дачић.
Он је рекао да од међународне заједнице Србија тражи поштовање договора и онога на чему се радило годинама.
Како је истакао, Србија тражи поштовање принципа суверенитета и територијалног интегритета сваке чланице међународне заједнице због себе и због његовог грубог кршења када је реч о Косову и Метохији.
„Србија чврсто стоји иза тих принципа и доследно их промовише у својој спољној политици зато што је и сама не тако давно била жртва њиховог грубог кршења“, казао је Дачић, додајући да добро памтимо то искуство и да не желимо да се оно понови било коме.
Дачић је истакао да Србија жели мирно решење и да ће председник Александар Вучић бити у прилици да наредних дана разговара са бројним светским званичницима и да на два велика скупа у Молдавији и Словачкој говори о ситуацији на Косову и Метохији.
Навео је да српска дипломатија посвећује велику пажњу односима са најутицајнијим државама, као што су Сједињене Државе, Кина и Русија, јер је, како је казао, реч о партнерима без којих је незамисливо остваривање најважнијих интереса наше земље.
„Србија је део великог света, и добро знамо да све наше интересе можемо да остваримо искључиво ако са светом сарађујемо, а не ако идемо мимо њега“, рекао је Дачић.
Немиле сцене испред зграде општине у Звечану - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2023
СРБИЈА
Кфор насилно разбио протест у Звечану, нападнути Срби, има рањених /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала