- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Егону Савину новоустановљена награда „Дејан Мијач“

© Sputnik / Лола ЂорђевићЕгон Савин
Егон Савин  - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2023
Пратите нас
Позоришни редитељ Егон Савин први је добитник новоустановљене награде за редитељски опус „Дејан Мијач“, коју додељују Удружење драмских уметника Србије и Стеријино позорје.
Једногласну одлуку о лауреату ове бијеналне награде донео је жири у саставу редитељ Небојша Брадић, глумац Небојша Дугалић и професор и театролог Миливоје Млађеновић.
„Слика света коју је у својим представама стварао Дејан Мијач, њено значењско и стилско померање у односу на изворни контекст националне драмске класике, има свог најцеловитијег, најдоследнијег аналитичара и коментатора у представама Егона Савина“, наведено је у образложењу.
Жири је оценио и да су „концентрисане у жив, узбудљив и модерни редитељски опус, представе Егона Савина препознатљиве по радикалном заокрету у тумачењу националне, али и светске драмске класике - Јована Стерије Поповића, Бранислава Нушића, Шекспира, Молијера, Чехова, Островског, као и у приступу делима савремених домаћих - Александра Поповића, Душана Ковачевића, Љубомира Симовића, Небојше Ромчевића, неретко и сасвим младих неафирмисаних писаца и савремених светских драмских аутора“.
Егон Савин  - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
КУЛТУРА
Егон Савин: Свет данас воде необразовани људи који поништавају руске писце, а то је светогрђе /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала