- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Подржавајући „формулу мира“ Зеленског Запад подржава геноцид

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2023
Пратите нас
Приврженост западних земаља „формули мира“ украјинског председника Владимира Зеленског говори о њиховој спремности да подрже геноцид, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
„Имајући у виду да је Зеленски још пре три године, или пре пар година, изјавио да, ако се неко од грађана Украјине осећа као Рус, онда ради будућности своје деце и унука треба да оде у Русију, имајући у виду оно што су говорила господа (секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј) Данилов, (саветник шефа канцеларије украјинског председника Михаил) Подољак, да ће после враћања Крима и источних територија Украјине истребљивати све руско тамо, све до физичког уништења руских држављана, такав став Запада и његова приврженост искључиво тој варварској, зверској формули Зеленског означава да су спремни да подрже геноцид“, истакао је Лавров на конференцији за новинаре у Кенији.
Шеф руске дипломатије је изјаву дао као одговор на једно од питања Спутњика, у вези с афричком иницијативом за решавање украјинске кризе, коју је покренуло пет земаља тог континента, на челу с Јужноафричком Републиком.
„У вези с афричком иницијативом, Вашингтон и Лондон, вероватно, не могу да прихвате, као што су у више наврата јавно говорили, било шта друго осим такозване формуле мира Зеленског, коју они укључују у све документе Г7, НАТО-а, Европске уније и захтевају од свих да је се придржавају. Подсетићу да та формула означава повлачење руске војске и одлазак Русије са свих територија – и Крима, и Донбаса, и других нових територија – Запорошке, Херсонске области“, навео је Лавров.
Он је додао да та формула подразумева и оснивање трибунала против Русиеј и руског руководства, као и испалту такозваних репарација.
„И тек после свега тога Украјина ће се милосрдно сложити да потпише некакав споразум“, иронично је констатовао Лавров.
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2023
СРБИЈА
Спрема се велика експлозија у центру Европе: Лавров се огласио поводом кризе на Косову и Метохији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала