- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Турска би ускоро могла да отпочне преговоре са Русијом о гасном хабу

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаКомпресорска станица "Руска" која улази у систем гасовода за испоруке гаса за "Турски ток"
Компресорска станица Руска која улази у систем гасовода за испоруке гаса за Турски ток - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2023
Пратите нас
Преговарачки процес о пројекту „гасног хаба“ који је Москва предложила Анкари могао би бити активиран у Турској у најскорије време, изјавио је за Спутњик извор у администрацији турског лидера.
„Сматрам да ће се преговори на ову тему убрзо активирати. Сам господин председник објавио је јуче, заправо, свој програм, назвавши овај пројекат приоритетним“, рекао је извор.
Реџеп Тајип Ердоган је, обраћајући се синоћ након победе у другом кругу председничких избора присталицама у Анкари обећао да ће рализовати пројекат „гасног хаба“, који је раније предложио руски председник Владимир Путин.
Трансакције за продају-куповину гаса посредством пројекта гасног хаба који је Русија предложила Турској планиране су да отпочну 2024. године, изјавио је министар за енергетику и природне ресурсе земље Фатих Донмез. Он је раније казао да је Анкара почетком априла започела процес измена закона у вези са предлогом Русије и да се очекује да их Ердоган усагласи. Према његовим речима, бројне европске земље, укључујући Мађарску и Србију, заинтересоване су за куповину гаса преко хаба.

Посредништво у украјинском сукобу – приоритет

Извор је такође истакао да ће Ердоган након победе на изборима наставити „телефонску дипломатију“ са Русијом и Украјином и апеловати на прекид ватре.
„Тема Украјине и тема посредништва Турске у овом сукобу је приоритет у нашој спољној политици. Господин председник је, можда, једини светски лидер који има однос поверења како са лидером Украјине, тако и са лидером Русије. Биће настављени апели и предлози за моментални прекид ватре и обнављање мировних преговора. Као што је господин председник изјављивао, победника у овом сукобу неће бити“, оценио је извор.
Према његовим речима, прехрамбени споразум остаје приоритетан за турског председника и Анкара ће захтевати неометано функционисање механизма.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула прошле године у Истанбулу и последњи пут је продужен до 17. јула текуће године. Споразум су потписали представници Русије, Украјине, Уједињених нација и Турске.
Пакет докумената предвиђа укидање ограничења извоза руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Руски гас - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2023
ЕКОНОМИЈА
Турска одлучује и о судбини великог гасног чворишта са Русијом - како то утиче на Србију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала