- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска авијација Су-57 - Sputnik Србија

УЖИВО Украјинске снаге настављају да гађају западне четврти Артјомовска

Пратите нас
У току је 460. дан руске специјалне војне операције у Украјини. Руска војска осујетила покушај украјинских снага да јуришним дроном нападну Запорошку нуклеарку. Руски ПВО системи одбили ракетни напад украјинске војске у Запорошкој области. У нападима руске авијације оштећени објекти инфрастуркуре у Кијевској и Одеској области.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:14 29.05.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски најавио је скори почетак контраофанзиве Оружаних снага земље.
Одобрили смо датуме за почетак кретања наших трупа, одлуке су донете захваљујући бригадама које су се за то припремиле“, рекао је Зеленски у видео-обраћању.
21:45 29.05.2023
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарао је телефоном са украјинским председником Владимиром Зеленским о ситуацији у Украјини, саопштио је кабинет турског лидера.
„Председник Украјине Владимир Зеленски назвао је председника Тајипа Ердогана и честитао му на поновном избору за председника“, наводи се у саопштењу.
У саопштењу се додаје да су двојица лидера разговарала о сукобу у Украјини и регионалним питањима.
18:41 29.05.2023
Украјинске снаге настављају да гађају западне четврти Артјомовска, али не покушавају да уђу у град, саопштио је саветник в.д. шефа ДНР Јан Гагин.
Према његовим речима, код града Часов Јар, недалеко од Артјомовска, и даље су концентрисане значајне украјинске снаге и средства.
„Оружане снаге Украјине су сада на прилично пристојној удаљености од града и настављају да покушавају да нападну артиљеријом, односно не покушавају да уђу у град, ни да поново заузму град. И, по мом мишљењу, тај покушај им неће ни успети. Али они настављају да гранатирају западну периферију града“, рекао је Гагин за телевизију „Русија 24“.
18:06 29.05.2023
Изјава украјинских политичара о стварању демилитаризоване зоне потврђује потпуно одвојеност од реалности, саопштио је извор Спутњика коментаришући изјаву саветника шефа канцеларије украјинског председника Михаила Подољака.
„Такве изјаве украјинских званичника потврђују њихову потпуну одвојеност од реалности и константне агресивне амбиције“, рекао је он агенцији.
17:38 29.05.2023
Главни штаб Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2023
Специјална операција у Украјини
Украјински обавештајац запретио Русији: Ускоро одговори на ракетне нападе
17:04 29.05.2023
Саветник шефа кабинета украјинског председника Михаил Подољак изјавио је да сања да на територији руских региона који се граниче са Украјином створи демилитаризовану зону ширине 100-120 километара са страним контингентом.
„Кључна тема послератног уређаја требало би да буде постављање заштитника како би се избегло понављање агресије у будућности... Увођење демилитаризоване зоне од 100-120 километара биће обавезно“, написао је Подољак на Твитеру.
Он ову зону жели да створи на територији Белгородске, Брјанске, Курске и Ростовске области Русије.
„Претпостављам, у првој фази са обавезним међународним контролним контингентом“, додао је Подољак.
Раније је начелник главне војне обавештајне украјинског Министарства одбране Кирил Буданов изјавио да Украјина треба да формира безбедносну зону дуж граница са Русијом из 1991. године, ширине од 40 до 100 километара.
16:49 29.05.2023
У Кијеву и Кијевској области трећи пут данас је објављена узбуна за ваздушну опасност. Убрзо након тога, узбуна је објављена и у Черниговској и Житомирској области Украјине.
14:30 29.05.2023
ЕК обавестила Мађарску о неопходности поштовања санкција против Русије
Европска комисија је у свом одговору мађарским властима поводом усаглашавања измена у уговорима о изградњи и финансирању пројекта нуклеарне електране „Пакш-2“ навела да је приликом реализације пројекта важно поштовати санкциону политику Европске уније против Русије.
ЕК је такође истакла да пројекат не доприноси остварењу циља Европске уније за смањење енергетске зависности од Русије.
14:27 29.05.2023
Медији: Запад врши притисак на Зеленског да смањи захтеве за преговоре с Москвом
Земље Г7 тајно припремају „гаранције безбедности“ за Украјину у случају решавања сукоба, пише италијански лист „Република“.
„САД и ЕУ врше притисак на Зеленског да смањи захтеве, како би они били прихватљивији за земље Глобалног Југ“, наводи лист.
У тексту се наводи да би као политичка гаранција Кијеву могла бити дата могућност да започне преговоре о ступању у Европску унију.
САД желе, како пише лист, да се сукоб у Украјини заврши што је могуће пре, јер представља сметњу за шефа Беле куће Џозефа Бајдена, који ће заједно с бившим америчким лидером Доналдом Трампом учествовати у председничким изборима у новембру наредне године.
Владе Француске, Немачке и Италије не знају колико ће још дуго моћи да рачунају на подршку бирача у својој сарадњи с Кијевом, јер се и у тим земљама исцрпљују политички, финансијски и војни ресурси, додаје лист.
13:51 29.05.2023
Најважније из брифинга Министарства одбране Русије:
Оружане снаге Русије извеле су високопрецизним оружјем ваздушног базирања напад на аеродроме Оружаних снага Украјине, објекти су уништени;
Руска војска ликвидирала је током претходног дана готово 145 украјинских војника у правцу Доњецка;
Војска Русије је у току протеклог дана у правцу Јужног Доњецка и Запорожја ликвидирала скоро 140 војника и складиште муниције у ДНР;
Руске снаге су у претходна 24 часа уништиле готово 55 војника и самоходни топ „гвоздика“ Оружаних снага Украјине у правцу Красног Лимана;
Оружане снаге Русије уништиле су два складишта са муницијом Оружаних снага Украјине у области насеља Максимилијановка у ДНР;
У нападу који је изведен високопрецизним оружјем такође су уништени командни пунктови, авионска техника, складишта са оружјем и муницијом Оружаних снага Украјине;
Оружане снаге Русије у подручју Авдејевке у ДНР уништиле су командно-осматрачки пункт 110. механизоване бригаде непријатељске војске;
ПВО средства су током протеклог дана пресреле три ракете „сторм шедоу“, 13 пројектила вишецевног бацача ракета „хајмарс“ и оборила 14 дронова украјинске војске;
Украјинске снаге су у правцу Купјанска изгубиле скоро 65 војника, 3 аутомобила и 2 хаубице;
Оружане снаге Русије уништиле су хангар са наоружањем и војном техником 126. бригаде територијалне одбране у региону Берислава у Херсонској области,
У правцу Купјанска заустављена су дејства две украјинске диверзантско-извиђачке групе.
12:23 29.05.2023
Лавров: Руска војска има могућност да реагује на обуку украјинских пилота на Ф-16
Оружане снаге Русије имају могућност да реагују на намеру западних земаља да обучавају украјинске пилоте за управљање ловцима Ф-16, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
„Што се тиче Данске и Холандије и њихове намере да буду у првим редовима оних који обучавају украјинске пилоте на западним авионима, вероватно је реч, пре свега, о жељи да се допадну хегемону. Те земље у европским пословима активно спроводе политику Вашингтона. Што се тиче наше реакције – не сумњам да ће наше оружане снаге имати могућности да на то одреагују“, рекао је Лавров новинарима.
10:59 29.05.2023
Командант украјинских копнених снага: Ускоро ће куцнути час за контраофанзиву
Командант Копнених снага украјинске војске Александр Сирски изјавио је на свом Телеграм каналу да ће моменат за контраофанзиву „убрзо доћи“.
„На подручју Лимана састао сам се са командирима јединица и одељења који извршавају задатке на најкритичнијим тачкама на фронту. Заједно само размотрили могуће сценарије развоја догађаја у овом правцу и текућу ситуацију на фронту. Нагласио сам да ће ускоро куцнути час када ћемо прећи на активна офанзивна дејства и определио конкретне задатке у циљу њихове припреме“, написао је Сирски.
10:35 29.05.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: Зеленски се плаши да објави контраофанзиву
10:33 29.05.2023
Медији: У Украјини погинуло најмање 16 америчких плаћеника
Амерички лист „Вашингтон пост“ тврди да је у Украјини ликвидирано најмање 16 америчких плаћеника који су учествовали у борбама на страни снага Кијева.
„С обзиром на то да се последњи ратови Америке постепено претварају у историју, поједини ветерани су решили да се лате оружја у Украјини, а у најмање 16 случајева и да дају своје животе“, пише лист.
У тексту се истиче да су Американци који су се придружили украјинској војсци у Украјину стигли као приватна лица, „игноришући упозорења америчког председника Џозефа Бајдена и других чланова његове администрације да сваког ко ступи на бојно поље чека озбиљна опасност“.
10:29 29.05.2023
Руске снаге су осујетиле нови покушај украјинске војске да продре у насеље Лобково у Запорошкој области, саопштио је председник покрета „Заједно с Русијом“ Владимир Рогов.
Према његовом мишљењу, украјинска војска покушава да „створи илузију присуства“, како би руска војска довукла више снага на тај део фронта.
„Наши обавештајци, међутим, захваљујући беспилотним летелицама и другим савременим техничким средствима, купљеним захваљујући народним донацијама, све виде“, нагласио је Рогов.
10:20 29.05.2023
Ваздушна опасност у Кијеву и Кијевској области
Ваздушна опасност објављена је у Кијеву и Кијевској области, следи из података онлајн-мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине.
Украјински медији преносе да је у Кијеву одјекнула снажна експлозија. Други детаљи нису наведени.
Сирене су се огласиле и у Харковској области.
09:53 29.05.2023
Пет украјинских диверзантско-обавештајних група ушло је на територију Белгородске области још пре догађаја у Грајворонском округу, саопштио је губернатор тог руског региона Вјачеслав Глатков.
„Живимо у условима фактичког рата. Свиђало се то некоме или не – он је у току. Противник улази, код нас је пре последњих догађаја у Грајворону ушло пет диверзантско-обавештајних група“, рекао је Глатков.
09:33 29.05.2023
Губернатор Белгородске области: Припојити Харковску област Русији
Губернатор Белгородске области Русије Вјачеслав Глатков сматра да је припајање Харковске области Русији најбољи начин да се прекине гранатирање тог региона из правца Украјине.
„Харков треба припојити Белгородској области. То је најбољи начин да се реши проблем гранатирања Белгородске области“, рекао је Глатков за телевизијски канал „Русија 24“.
Белгородска област редовно је мета украјинских пројектила. Од 11. априла у том региону на снази је високи ниво опасности од тероризма. Због честих гранатирања у 15 насеља у тој области уведено је ванредно стање.
Белгородска област се граничи с Харковском и Сумском облашћу Украјине.
08:40 29.05.2023
Оружане снаге Украјине су током ноћи гранатирале Каховку, Нову Каховку и друга насеља у Херсонској области, испаливши 32 пројектила из артиљерије, саопштио је представник хитних служби региона.
08:07 29.05.2023
Украјинске снаге попуњавају складишта муниције у доњецком правцу
Одреди Оружаних снага Украјине, који се налазе у зони специјалне војне операције у доњецком правцу, активно попуњавају складишта ракетно-артиљеријског наоружања, саопштио је потпуковник Народне милиције Луганске Народне Републике у пензији Андреј Марочко.
„У доњецком правцу је откривено превожење муниције. Користећи ниску облачност и лошу видљивост, противник активно попуњава мањак муниције у складиштима ракетно-артиљеријског наоружања“, рекао је Марочко и додао да је реч о складиштимау Друшковки, Константиновки и Часовом Јару.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала