Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучевић: Војска Србије ће бити припремљена да изврши сваки задатак и наредбу

© AP Photo / Darko VojinovicВојска Србије
Војска Србије - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2023
Пратите нас
Министар одбране Милош Вучевић изјавио је да је Војска Србије од петка у највишем степену борбене готовости, а да ће до 14 часова бити потпуно распоређене формације војске дуж административне линије, по унапред договореним плановима.
„Оне ће бити припремљене да изврше сваки задатак и наредбу која стигне од врховног команданта у нади да ће се наћи политичко решење“, рекао је Вучевић новинарима у Раковици.
Он је рекао и да има утисак да Кфор штити тзв. косовску полицију и „узурпаторе демократије“ и самозване председнике општина од становника којима би они требало да буду греадоначелници.
„Погледајте ту бруку да неко ко је градоначелник стиже у шест ујутру у пратњи блиндираних возила и борбених оклопних возила на посао. Па то је да се убијете, а не да идете на посао. То да се убијете мислим фигуративно. Нико од нас не би отишао ни један дан ниједан сат на посао у таквим околностима. Добро је да Кфор има вољу да чува мир, али они су требали да испрате узурпаторе у складу са споразумима јужно од Ибра и да им се захвале. Зна се ко се стара о миру и безбедности у складу са Резолуцијом 1244 и војно-техничким споразумом из Куманова. Тај прстен Кфора изгледа као да ојачава одбрану косовске полиције од голоруког народа. Они су наоружани дугим цевима“, рекао је Вучевић.
Он је изразио наду да ће се наћи мирно решење.
„Амерички амбасадор у Приштини (Џефри Ховенијер) је позвао тзв. градоначелнике изабране на контејнер изборима, од којих су се двојица из Тачијеве партије појавили, двојица из Куртијеве странке нису доишли. Војска остаје у степену борбене готовости у складу са одлуком државног руководства“, рекао је он.
На питање шта војска може да уради и да ли Кфор даје гаранције, Вучевић је рекао да Војска има комуникацију са Кфором, и да је јутрос начелник генералштаба Милан Мојсиловић разговарао са командантом Кфора Растућијем који је поновио да ће Кфор обезбедити мир и неће дозволити сукоб са српским живљем.
„И ја сам добио сам информацију да је Кфор пустио грађане до општине и да је тада дошло до конфронтације са полицијом. Нису то само људи који се не слажу са окупацијом већ су то и запослени у општини којима се не дозвољава да дођу на посао због окупационе силе“, рекао је он.
Вучевић је истакао и да Војска није задужена за политички дијалог већ штити суверенитет државе.
„Она је одбрамбеног карактера и извршава наредбе државног руководства. И не процењујемо шта би могла у имагинарном процесу да ради већ да извршава сваки задатак у интересу државе. Очекивања су да се ово политички реши, а не да водимо ратове. Борбена готовост је подигнута да би неки знали да нећемо доизволити 5. август или 1. мај 1995, а ми да идемо на роштиљање. Ми нисмо она држава која се стиди својих сународника. Пратимо ситуацију и ту смо где треба да будемо“, закључио је Вучевић.
Анкета
Страхујете ли од сукоба на северу Косова и Метохије?
Немиле сцене испред зграде општине у Звечану - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2023
СРБИЈА
Кфор насилно разбио протест у Звечану, нападнути Срби, има рањених /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала