- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Херш: Руска умешаност у саботажу на „Северним токовима“ је бесмислица

© AP Photo / Paul SakumaЖурналист Сеймур Херш. Архивное фото
Журналист Сеймур Херш. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
Пратите нас
Амерички новинар Симур Херш изјавио је у интервјуу за швајцарски лист „Neue Zürcher Zeitung“ да је верзија, према којој је руска страна учествовала у саботажи на „Северним токовима“, потпуна бесмислица.
„Замислимо да Руси желе да униште гасовод. За то бирају Борнхолм, неколико дана проучавају околину и враћају се касније да би поставили бомбу. Због чега би то радили? Једино објашњење је да су желели да кажу целом свету: 'То смо били ми'. Потпуна бесмислица“, истакао је Херп.
Према његовом мишљењу, неодржива је и верзија о умешаности тима јахте „Андромеда“ у експлозије, о којој пишу западни медији.
„Због чега морам да вам објашњавам те елементарне ствари? Ако заиста мислите да јахта од 16 метара може да баци једро на дубину од 80 метара, да се искрцају два рониоца и стручњака за експлозив у тешким костимима, с боцама с кисеоником и великом количином експлозива Ц4, не могу вам никако помоћи“, рекао је Херш.
Он је додао да никога не занима то што су у те експлозије умешане САД, нико не поставља питања америчкој влади, а пре свега саветнику за националну безбедност Џејку Саливану, државном секретару Ентонију Блинкену и специјалним службама.
„Американци то, међутим, не могу да ураде, јер они знају одговор“, рекао је Херш.
Експлозије на руским гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ догодиле су се 26. септембра 2022. године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност намерне диверзије.
Амерички новинар, добитник Пулицерове награде Симур Херш је 8. фебруара објавио своју истрагу, у којој је, позивајући се на извор, навео да су експлозивне направе испод руских гасовода поставили у јуну 2022. године рониоци америчке војне морнарице уз помоћ норвешких стручњака.
Према наводима Херша, одлуку о операцији донео је председник САД Џозеф Бајден након девет месеци консултовања с представницима администрације, задуженим за питања националне безбедности. Пентагон је саопштио да није умешан у експлозије на руским гасоводима.
Цурење гаса на гасоводу Северни ток 2 у водама Шведске - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
РУСИЈА
„Шпигл“: За нападе на „Северни ток“ коришћен експлозив октоген, трагови операције воде у Украјину
МИП у Москви - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
РУСИЈА
Протест Москве због "Северног тока": Немачка, Данска и Шведска одуговлаче и крију трагове и кривце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала