- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Одговор ће бити прилично оштар“: Небензја о нападима Кијева на Запорошку нуклеарку и Енергодар

© AP Photo / John MinchilloСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
Пратите нас
Русија ће изузетно оштро одговарати на нападе Кијева на Запорошку нуклеарну електрану, далеководе који воде до нуклеарке и град Енергодар, изјавио је на седници Савета безбедности Уједињених нација стални представник Русије у тој организацији Василиј Небензја.
Дипломата је додао да се Русија узда да ће Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) осудити украјинско гранатирање Запорошке нуклеарне електране, као и дејства Кијева која су већ више пута доводила свет до ивице нуклеарног инцидента.
Небензја је истакао да се ти нуклеарни инциденти могу одразити не само на територију нуклеарне електране, већ и ван њеног подручја, укључујући Европу.
Он је истакао да Русија никада није распоређивала на територији нуклеарке тешко наоружање нити муницију за њега. Такође, додао је он, у нуклеарки нема војника који би се могли ангажовати за напад са територије станице.
Према његовим речима, Москва намерава да предузима све могуће мере за јачање безбедности нуклеарке, које су у складу са националним законодавством и обавезама које је преузела, а које проистичу из релевантних међународно-правних инструмената чија је учесница.
Небензја је закључио да предлози које је изнела ИАЕА поводом безбедности Запорошке нуклеарке одговарају мерама које је Русија и до сада спроводила.

ИАЕА: Хаварија може имати катастрофалне последице

Међународна агенција за атомску енергију спроводи контролу и прати да се нуклеарни материјали не користе за војне циљеве, рекао је шеф агенције Рафаел Гроси.
Он је на седници СБ УН оценио да је ситуација у вези са Запорошком нуклеарком и даље опасна и крхка када је реч о нуклеарној и физичкој безбедности.

„У последње време нуклеарка је седам пута искључивана из система за снабдевање струјом и прелазила на рад уз помоћ генератора“, навео је Гроси.

Према његовим речима, то што до сада није било нуклеарних хаварија у нуклеарки је чиста срећа, али једном може да се догоди да срећа окрене леђа.

„Нуклеарна или радиолошка хаварија у Запарошкој нуклеарки имаће катастрофалне последице по грађане Украјине, Русије и суседних држава“, упозорио је Гроси.

Он је истакао да све структуре у нуклеарки неопходне за њено функционисање морају бити заштићене од напада и диверзија.

Вашингтон позива на поштовање пет принципа ИАЕА

Стални представник Сједињених Америчких Држава у УН Линда Томас-Гринфилд поручила је на седници да САД позивају чланице СБ УН да подрже пет принципа осигурања безбедности Запорошке нуклеарке које је представио Гроси.
Раније је Гроси на седници СБ УН предложио пет принципа осигурања безбедности Запорошке нуклеарке: не дозволити нападе на станицу или са њене територије; не распоређивати на територији нуклеарке тешко наоружање ни војску, који могу бити употребљени за напад; не доводити у опасност снабдевање електричном енергијом нуклеарке; обезбедити заштиту свих структура и система који омогућавају безбедан рад нуклеарке; не предузимати никаква дејства која подривају ове принципе.
У СБ УН одржава се седница на којој генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси представља своје принципе осигурања безбедности Запорошке нуклеарке.
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2023
Специјална операција у Украјини
Гроси: Ситуација на подручју Запорошке нуклеарке постаје опасна и непредвидива
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала