- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бела кућа: Не желимо да сукоб у Украјини постане рат са Западом због напада на Русију

© AFP 2023 / SAUL LOEBКоординатор Савета безбедности за стратешке комуникације САД Џон Кирби
Координатор Савета безбедности за стратешке комуникације САД Џон Кирби - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе не подстичу нападе унутар Русије, јер не желе да сукоб у Украјини ескалира у рат против Запада, изјавио је координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност САД Џон Кирби.
„Не желимо да охрабрујемо или одобравамо нападе унутар Русије, јер не желимо да рат ескалира даље од насиља које је већ задесило украјински народ... Мислим да сви то можемо разумети да, ако дамо (председнику Русије Владимиру) Путину оно о чему он говори, односно, рат против Запада, САД и НАТО-а, онда ће то довести до много већих страдања на европском континенту“, рекао је Кирби у интервјуу за „Си-Ен-Ен“.
Према Кирбијевим речима, САД су од Украјинаца добиле уверавања да неће употребити америчко оружје које им је испоручено за нападе унутар Русије.
„Али када оно дође код њих, оно им припада“, додао је он.

О украјинској контраофанзиви

Кирби је додао и да се Украјина спрема за контраофанзиву током лета. САД су у контакту с Кијевом од почетка планирања офанзивних дејстава и припремају нове испоруке наоружања.
„Желимо да Украјина има све што јој је потребно да се заштити док се припрема за офанзиву на лето. Намеравамо да наставимо испоруку војних средстава, планирамо испоруке одбрамбених система у Украјину током лета, укључујући и у блиској будућности“, прецизирао је Кирби.
На питање да ли у Белој кући знају конкретне рокове почетка офанзиве, Кирби је одговорио да суз амерички војници у контакту са украјинским колегама од самог почетка планирања.
Бела кућа  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
СВЕТ
Бела кућа о украјинском нападу дронова на Москву: Не подржавамо нападе унутар Русије и тачка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала