- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блиски сусрет кинеског и америчког извиђачког авиона изнад Јужног кинеског мора /видео/

© Фото : Twitter/The Spectator Index/PrintscreenКинески борбени авион Ј-16 пресрео је амерички извиђачки авион РЦ-135 изнад Јужног кинеског мора
Кинески борбени авион Ј-16 пресрео је амерички извиђачки авион РЦ-135 изнад Јужног кинеског мора - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
Пратите нас
Америчка војска оптужила је пилота кинеског борбеног авиона да је извео је „непотребно агресиван маневар“ у близини америчког војног авиона изнад Јужног кинеског мора у међународном ваздушном простору.
Америчка индо-пацифичка војна команда саопштила је у уторак да се маневар кинеског авиона Ј-16 догодио прошле недеље и да је приморао амерички авион РЦ-135 да лети кроз турбуленцију, преноси Ројтерс.
„САД ће наставити да лете, плове и спроводе операције, безбедно и одговорно, где год то међународно право дозвољава“, наводи се у саопштењу.
На снимку „блиског сусрета“ види се како кинески борбени авион пролази испред америчког авиона РЦ-135, који се тресе због турбуленција, наводи Ројтерс.
Портпарол кинеске амбасаде у Вашингтону Лиу Пенђу, који није износио детаље, саопштио је да САД у дужем временском периоду „често распоређују авионе и бродове за извиђање Кине из близине, што представља озбиљну опасност за националну безбедност“.
„Кина позива САД да зауставе опасне провокације и престану да пребацују кривицу на Кину“, саопштио је Лиу.
Он је навео да ће Кина „наставити да предузима неопходне мере за одлучну одбрану свог суверенитета и безбедности и да ће радити са земљама региона на чврстој заштити мира и стабилности у Јужном кинеском мору“.
Амерички носач авиона Џералд Форд - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
СВЕТ
Кинеска симулација - упозорење за САД: Носачи у Јужном кинеском мору могу бити потпуно уништени
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала