- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Енес Халиловић за Спутњик: Поезија као и секвоја расте у будућност

© Sputnik / Лола ЂорђевићСеквоја (2022) Енеса Халиловића
Секвоја (2022) Енеса Халиловића - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
Пратите нас
Песнику, приповедачу, драмском писцу, новнинару Енесу Халиловићу, припала је част да буде изабран за овогодишњег носиоца једне од најугледнијих књижевних награда у Србији. Награда која носи име нашег нобеловца додељује се сваке године за најбољу књигу и целокупно стваралаштво. Овај пут је за најбоље дело изабрана Халиловићева „Секвоја“.
Обрадован сам овом вешћу да је жири имао поверење у моју књигу „Секвоја“, а вероватно и у моје претходне књиге и да ми је доделио ово признање. Такође ми је драго да поезија и у ово време има своје читаоце, своје поштоваоце и мислим да је свако време, време за поезију, говори Халиловић за Спутњик и напомиње да би радост због ове вести најрадије поделио са својим читаоцима и пријатељима.
„Секвоја“ је стварана годинама, а аутор јој се непрестано враћао. Поредећи своју „Секвоју“ са дрветом, он изражава наду да ће, баш попут истоимене биљке која расте у два правца, његова књига такође „узети нешто из прошлости, али и да ће расти у будућности“.
© Sputnik / Милица Тркља / Енес ХалиловићЕнес Халиловић
Енес Халиловић - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
Енес Халиловић
Жири књижевног признања, Велике награде Иво Андрић, које додељује Андрићев институт у Вишеграду чинили су Слађана Илић (председник), Желидраг Никчевић и Мило Ломпар.
Секвоја (2022) Енеса Халиловића - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
КУЛТУРА
Добитници Велике награде Иво Андрић — Енес Халиловић и Сандро Веронези /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала