- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Апсолутно и безусловно подржавамо Србију, права Срба на КиМ се морају поштовати

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаКремљ, Москва
Кремљ, Москва - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
Пратите нас
Русија подржава Србију у светлу заоштравања ситуације на КиМ и сматра да се права и интереси Срба у покрајини морају поштовати, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Пратимо ситуацију. Ми апсолутно безусловно подржавамо Србију, подржавамо Србе. Сматрамо да сва легитимна права и интереси косовских Срба треба да се поштују, осигуравају и да не сме бити места било каквим провокативним акцијама које ограничавају права Срба. Веома пажљиво пратимо како се ситуација развија и забринути смо поводом тога“, рекао је Песков.
Он је додао да контакти председника Русије Владимира Путина и председника Србије Александра Вучића засад нису планирани, али да постоји стална комуникација између земаља преко дипломатских канала.

Не треба безусловно веровати обећањима Запада

Говорећи о обећањима Запада Београду да ће реализовати споразуме о КиМ, Песков је рекао да у Кремљу не би безусловно веровали таквим изјавама.
„Може се поздравити свака активност, све мере које се предузимају да се ситуација смири и да се осигурају права свих заинтересованих страна, свака акција. Али, наравно, ми не бисмо тако безусловно веровали таквим изјавама. Треба веома пажљиво поступати са њима“, рекао је Песков.
Он је подсетио да је у прошлости било случајева када се обавезе нису испуњавале и прецизирао да у Русији могу о томе да говоре „на сопственом примеру“.
„Присетимо се документа који су потписали Виктор Јанукович и министри спољних послова европских држава 2014. године. Све те обавезе су остале на папиру. Штавише, тај документ је заправо остао само параван за извођење државног удара касније у тој земљи и незакониту смену власти. Било је и других случајева на које можемо да подсетимо. Зато се надамо да ће сви који могу извршити позитиван утицај на ту ситуацију. Наравно, и ми то све веома пажљиво пратимо“, рекао је Песков.
Раније је специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак изјавио да споразуми који су постигнути између Београда и Приштине почетком године треба да буду „водич“ за смањење напетости, додајући да се од Минских споразума за Украјину разликују по томе што је у њих укључена ЕУ.
Кордон мировњака Кфора - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
РУСИЈА
Русија оптужила ЕУ да игнорише интересе Срба на Косову и Метохији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала