- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија оптужила ЕУ да игнорише интересе Срба на Косову и Метохији

© Sputnik / Александар ДжоровичКордон мировњака Кфора
Кордон мировњака Кфора - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
Пратите нас
Европска унија, која је преузела на себе улогу главног посредника за решавање ситуације на КиМ, није се бавила тражењем дугорочних решења, него је само покушавала да „угаси ватру“ приликом сваке нове ескалације, саопштило је стално представништво Русије при ЕУ за Спутњик.

„Садржај кратке изјаве званичног представника Европске комисије за спољну политику Петра Стана од 26. маја била је предвидљива: представници ЕУ, као и обично, у потпуности су прећутали генезу актуелне кризе која није избила изненада, него услед вишегодишњег 'рада' Запада чији су главни елементи потпуно игнорисање интереса српског становништва које живи на северу покрајине, безусловно повлађивање такозваним 'властима' покрајине, занемаривање бриселских споразума из 2013. године који предвиђају стварање Заједнице српских општина“, наводи руска стална мисија.

Ово чему сада сведочимо, додају дипломате, директна је последица тога што посредници из ЕУ несавесно испуњавају своје обавезе, односно њихова принципијелна неспремност да допринесу стварној потрази за дугорочним решењима.

„Посредовање ЕУ у дијалогу Београда и Приштине у суштини се свело само на грозничава бацакања у покушају да 'гасе ватру' без борбе против њених правих узрока“, саопштила је руска дипломатска мисија.

Стално представништво такође је скренуло пажњу на изјаве високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља који је најавио још један покушај да се сазове хитна рунда дијалога о косовском проблему.

„Другим речима, Брисел, који ствара илузију посредовања, чекао је следећу ескалацију како би учинио некакав херојски покушај да 'паузира' кризу. Међутим, те паузе постају све краће, а кризне фазе све експлозивније“, саопштила је руска мисија.

Руске дипломате подсећају ЕУ да главни задатак у решавању ситуације на КиМ остаје формирање Заједнице српских општина у изворном облику, садржаном у писменом споразуму Београда и Приштине под гаранцијама Брисела.
Амерички војници у оквиру КФОР-а испред зграде општине у Лепосавићу - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
СРБИЈА
УЖИВО Срби упутили три захтева званичнику ЕУ, најављено ново окупљање у четвртак /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала