- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Немања Радуловић: Моји корени, место одакле сам дошао – то је моја партитура

© Марија ЈаковљевићНемања Радуловић
Немања Радуловић - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
Пратите нас
Живот видим као дрво - имате корен, стабло и гране које представљају разне путеве. Ако корени нису довољно чврсти, онда теже иде у животу. Ако имате на самом почетку нешто што вам је дало љубав, снагу и сигурност, све је много лакше, каже виолиниста Немања Радуловић.
Светски познати музичар, уметник кога српска публика неизмерно воли и за чије концерте је увек тешко доћи до улазница, искористио је паузу између мастеркласова у Сремским Карловцима и допутовао у Београд на сусрет са новинарима.
Пун енергије, увек насмејан каже да једва чека концерт на Ташмајдану 3. јула, да поново види београдску публику и то под отвореним небом, на месту на коме до сада није свирао.

Детињство као инспирација

Заједно са својим камерним ансамблом „Double Sens“, Радуловић ће извести нумере са свог новог албума „Корени“ (Roots).
„Живот видим као дрво - имате корен, стабло и гране које представљају разне могућности и путеве. Ако корени нису довољно чврсти, та база од које све полази, онда теже иде у животу. Ако имате на самом почетку нешто што вам је дало и љубав и снагу и психичку сигурност, све је много лакше. Ја данас живот видим као много могућности које могу да се десе или не“, истиче Радуловић за Спутњик.
На албуму „Корени“ Радуловић је заједно са својим сарадником Александром Седларом објединио нове аранжмане традиционалних песама различитих народа – од Србије преко европских земаља до Кине, Индије и Јапана.
„Укорењеност у својој традицији и култури помаже. За много тога што свирам, када не пише у партитури, нађем инспирацију у детињству, у својим почецима, који чак не морају да буду везани за музику. Тако да је та укорењеност битна“, наглашава Немања.
Има пак, примећује, великих уметника који своју инспирацију проналазе на другим местима.
„Ја увек волим да представим одакле сам дошао. Интересантно је да у програму концерта, у редоследу композиција и земаља, иде Србија па Француска, које су чак и музички некако повезано. То су те две моје базе, где сам највише времена провео, али последњих година покушавам да пронађем инспирацију у свакој култури и да повежем свет и људе кроз музику“, каже Радуловић.
© Sputnik / Радоје ПантовићНемања Радуловић током наступа на отварању фестивала Бољшој
Немања Радуловић током наступа на отварању фестивала Бољшој - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
Немања Радуловић током наступа на отварању фестивала Бољшој

Музичко путовање планетом

„Ђелем, Ђелем“, „Македонско девојче“, „Moscow Nights“, „Кучур Кан“, „Мамбо“…потпуно различите композиције нашле су се на албуму „Корени“.
Идеја за овај албум се, како каже, родила током пандемије короне, за време локдауна.
Током тог периода, више му је пријало да слуша музику него да свира, а музика света („ворлд мјузик“) му је враћала радост, у њој је проналазио емотивну искреност.
„Када су се први пут отвориле границе после пандемије, ето мене код Александра Седлара. Заједно смо слушали, истраживали и кренули да радимо аранжмане. Било је дивно слушати ту музику и замишљати како те песме изводимо на сцени. Слушао сам доста уметника из Кине, Јапана и Индије, да бих могао да прилагодим свој инструмент тој музици“, објашњава славни виолиниста.

Уједињени музиком за мир

„Корене“ доживљава као својеврсно путовање планетом са жељом да да се као уметник буде изнад свега што се догађа, да својом музиком шири љубав и мир:
„У сваком периоду је то било захтевно. Не само уметници, него и лекари и сви људи који су присутни у овом тренутку, треба да се боре за мир. Ако вам је комшија, онај који је поред вас, добар, онда сте и ви добри. Сви треба да мислимо о миру и лепим стварима зато што имамо један живот“.
Музика, сматра, може да уједини свет:
„То смо видели када су били атантати у Француској пре неколико година. Сећам се концерта који је био само пар сати након атентата у супермаркету у Паризу. Нисмо знали да ли да свирамо или не, па смо ипак одлучили да тај концерт посветимо уједињењу људи, да мир кроз музику буде оно што нас води кроз живот“.

Грађанин света

Концертна промоција албума „Корени“ је почела у октобру у Француској, настављена је током пролећа у Јапану где су људи у редовима чекали да се сусретну са српским виртуозом.
Јапан је заиста посебно место и стварно се осећам као да идем кући. Волим њихову захвалност животу, њихово међусобно поштовање и што остављају простор једни другима. То ме све много радује када сам тамо“, истиче Радуловић.
Немању ни повређено стопало не омета да путује с једног краја Земље на други и свира, а себе заиста види као грађанина света:
„Како време иде све више волим ову нашу малу планету и заиста је мала, јер где год да путујете стигнете за највише 24 сата“.
Након ове посете Србији, враћа се у Француску па га пут води у Немачку, а потом назад, прво на Арсенал фест у Крагујевцу где свира 30. јуна, а онда Ташмајдан па даље регион.
Српски виолиниста Немања Радуловић у Москви - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
КУЛТУРА
Виолиниста Немања Радуловић први пут у Босни и Херцеговини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала