Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Први амерички шамар Приштини – шта следи

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIСпоменик Билу Клинтону у Приштини
Споменик Билу Клинтону у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
Пратите нас
Приштина је у виду првих санкција добила прву опомену, али тиме је начета идеја о недодирљивости косовске независности. Косовски Албанци су прекорачили границу не схватајући да су Америци њени глобални интереси важнији од интереса које има на Балкану. Америку интересује једино потискивање Русије, све остало може да сачека.
Овако некадашњи шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић коментарише одлуку Вашингтона да уведе санкције привременим приштинским институцијама. Према његовим речима, дошло је до разилажења интереса Вашингтона, као глобалне силе и такозваног Косова. У овом тренутку, Вашингтону не одговара разбуктавање балканског конфликта, што оним што чини Аљбин Курти упорно ради.

Потискивање Русије је примарно, све остало је на листи чекања

Према речима Јовановића, Америци је потребно да се што пре ослободи хипотеке на Балкану, која је последица НАТО агресије на Југославију из 1999. јер не може да истовремено претендује да је заштитница међународног права и да буде прозивана да је то међународно право повредила пре двадесетак година.
„Они хоће због тога да, помоћу драматизације проблема Косова, Србију уведу у још компликованији положај и да је, уз помоћ разговора који се воде, натерају да што пре призна независност јужне покрајине. Када и ако то Србија призна, Американци би имали чисте руке. Сада, ту се разилазе амбиције Приштине и Америке, јер Приштина верује у апсолутну подршку Америке. Та подршка јесте апсолутна за такозвану независност, али Америка има и друге геополитичке интересе“, наводи Јовановић.
Ти интереси су значајнији и ту се налазе почеци разиласка интереса такозваног Косова и САД. Америци у овом тренутку не одговара да избије сукоб на Балкану, јер би то одвукло пажњу са Украјине. Њен интерес је даље потискивање Русије, све друго је на листи чекања, додаје Јовановић.

Прва опомена не значи да ће бити и једина

Како наш саговорник каже, увођење ових санкција не значи да ће оне бити и једине, а све зависи од тога колико ће амерички интереси у односу на Русију у вези са Украјином бити оштећени даљим потезима Приштине. После прве, може да следи и друга и трећа опомена.
„Може чак да следи и ревизија америчког става о неопходности да такозвано Косово остане независно и да се тај став спусти на ниво да може да буде држава, али не независна, него у оквиру Србије. То би могао да буде логичан крај ако би заоштравање између Вашингтона и Приштине било настављено и ако Албанци не би водили рачуна да су амерички интереси у свету виши и значајнији од америчких интереса на Балкану“, тврди Јовановић.
Јовановић овакав развој догађаја назива хипотетичким, али и додаје да је овим првим санкцијама начета идеја о недодирљивости косовске независности јер се по први пут доводи у питање одговорност Приштине.
Сукоб интереса између Приштине и Вашингтона може да буде привремен, али може и да се претвори у трајан сукоб и постане значајнији од онога што у овом тренутку представља, каже Јовановић.

Интерес Албанаца је да на КиМ нема Срба

Од приштинског режима могу да се очекују и нови захтеви према Србима, јер косовским Албанцима једино одговара КиМ без Срба. Ово расистичко решење не забрињава много Запад, истиче Јовановић; већи му је проблем што би тако нешто могло да доведе до померања пажње међународне заједнице са Украјине на Балкан, што они у овом тренутку не желе.
„Интерес Албанаца је да Србе што више љуте и терају на радикалне акције, што Приштини треба да помогне да, уз помоћ међународне заједнице, убрза њихово исељавање са Косова и Метохије. Ту су се Албанци мало прерачунали, јер то у овом тренутку није у интересу Запада. И тај локални, сепаратистички интерес Албанаца је потпуно неприхватљив у овом тренутку за Запад“, сматра Јовановић.
Одговарајући на питање ради ли се о политичком удару на Аљбина Куртија са циљем да га Вашингтон смени, Јовановић напомиње да су сви приштински владари до сада били инструменти америчке политике на Балкану.
„Када неко од њих прекорачи ту границу и помисли да је важан и да може да натера САД да учини нешто што нема у плану, појављује се сукоб интереса и Вашингтон може да делује да се тај политичар уклони. Америка је већ деловала да Курти буде уклоњен. То значи да ако желе, они то могу да учине. На крају, крајева, они имају све те политичаре у џепу, јер та некаква независност је производ Америке“, коментарише Јовановић.
Понеко од албанских политичара заборави се и помисли да је креатор ситуације, а није. Све на КиМ је америчка креација – противправна, против интереса Срба и Србије. То је неумољива чињеница коју ништа не може да измени, закључује Јовановић.
Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
СРБИЈА
Стигла прва америчка казна за Приштину, САД имају и два захтева за Куртија
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
СРБИЈА
Курти после америчке казне критиковао Блинкена: „Косово најдемократскија земља на Западном Балкану“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала