Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Амерички војници у оквиру КФОР-а испред зграде општине у Лепосавићу - Sputnik Србија

УЖИВО Срби упутили три захтева званичнику ЕУ, најављено ново окупљање у четвртак /фото/

Пратите нас
Грађани су се и данас окупили испред зграде општина на северу КиМ пред којима се и даље налазе војници Кфора и припадници такозване специјалне косовске полиције. Нови протести су заказани и за четвтак.
Припадници Кфора поставили су бодљикаву жицу у близини зграде општине Звечан. Окупљени Срби су на бодљикаву жицу коју је поставио Кфор развили заставу Србије дугу 250 метара.
Протести Срба у три општине на северу почели су у понедељак, а грађани траже испуњење два захтева, да се специјалне јединице полиције повуку са севера и да се грађанима који су запослени омогући приступ објекту.
Мештани Звечана јуче су додали још један захтев, а то је да се ухапшени Срби пусте на слободу.
Бивши председник Скупштине општине Звечан Срђан Милосављевић јуче је најавио да ће се протести наставити и да ће бити још масовнији, ако не буду испуњени захтеви Срба.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:32 31.05.2023
Седница СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
СРБИЈА
Без преседана: Свих пет сталних чланица Савета безбедности УН осудиле акције Приштине
22:11 31.05.2023
Патријарх Порфирије служи божићну литургију у Храму Светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
СРБИЈА
Патријарх Порфирије: Апел онима који имају моћ да разумеју да и Срби имају право да живе у миру
21:32 31.05.2023
Министар Вучевић са министрима одбране Мађарске и Италије разговарао о ситуацији на Космету
Министар одбране Милош Вучевић разговарао је у уторак телефоном са министром одбране Мађарске Криштофом Шалајем Бобровничким, док је данас, такође у телефонском разговору, са италијанским колегом Гвидом Крозетом разменио мишљења у вези са актуелном безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији.
Министар Вучевић је министрима Бобровничком и Крозету пренео опредељење Србије за очувањем мира и стабилности у региону и подвукао да насиље над Србима, које спроводе привремене институције самоуправе у Приштини, мора бити што пре заустављено, саопштило је Министарство одбране.
Он је поновио став председника Републике Александра Вучића изнесен на састанку са амбасадорима земаља Квинте да је услов за очување мира у јужној покрајини хитно повлачење лажних градоначелника из општина на северу Косова и Метохије као и специјалних снага такозване косовске полиције.
Како се наводи, министар је у телефонским разговорима изразио жаљење због повређивања војника из састава КФОР-а.
Вучевић је са мађарским и италијанским колегама поделио дубоку забринутост због ситуације на Косову и Метохији и изразио наду да ће КФОР, као једина легална и легитимна оружана сила, бити у стању да, у складу са Резолуцијом 1244, заштити Србе и друго неалбанско становништво од репресивних поступака администрације Аљбина Куртија.
Министар Шалај Бобровнички рекао је да се Мађарска залаже за хитно смиривање тензија на Косову и Метохији и нагласио неопходност решавања свих отворених питања дипломатским средствима. Мађарска, како је рекао, позива на дијалог у циљу постизања трајног мира и стабилности.
Италијански министар одбране Гвидо Крозето поручио је да ће његова земља наставити да има учинка у поспешивању смањења напетости у региону који је, према његовим речима, од стратешког значаја за читаву Европу.Међународна заједница, истакао је Крозето, тражи да се стране ангажују у циљу брзог повратка нормалном животу и како би дипломатија и дијалог поново имали доминанту улогу.
20:31 31.05.2023
Славенко Терзић  - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
РУСИЈА
Славенко Терзић: Не треба да препуштамо Србе на КиМ на милост и немилост албанској мањини и НАТО
Састанак председника Србије Александра Вучића са представницима Срба са Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
СРБИЈА
Вучић за Си-Ен-Ен: Две ствари су важне у вези са ситуацијом на КиМ
20:31 31.05.2023
косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
СРБИЈА
Руски експерт: Циљ Запада да очисти Косово од Срба
20:06 31.05.2023
Српска листа: Одлука о притвору Србима додатни мотив за наставак мирних протеста
Српска листа осудила је одлуку приштинског суда да се двојици Срба одреди притвор без икаквих доказа о кривици, само зато што се, како се наводи у саопштењу, не слажу са планом Аљбина Куртија да окупацијом и прогоном етнички очисти север Косова и Метохије од српског народа.
Из Српске листе су поручили да је то додатни мотив да се настави са мирним протестима и захтевом да се они пусте на слободу.
„Најоштрије осуђујемо нелегалну и неосновану одлуку Куртијевог суда којом се нашим невиним суграђанима одређује притвор без икаквих доказа о кривици, само зато што се не слажу са планом Аљбина Куртија да окупацијом и прогоном етнички очисти север Косова и Метохије од нашег народа. Радош Петровић и Душан Обреновић су мирно изражавали свој протест против окупације општинске зграде у Звечану, и настојали да смире ситуацију на терену, али очигледно да су њихова српска имена сасвим довољна да буду у косовским казаматима“, истиче се у саопштењу.
Српска листа указује да су албански специјалци који су пуцали Србима у леђа и покушали да убију Стефана и Милоша Стојановића, Милана Јовановића и Миљана Делевића, пуштени у кућни притвор и поред свих доказа о кривици.
„И поред позива међународних преставника да се смање тензије, Курти је овом одлуком о притвору показао да жели да по сваку цену подигне тензије и изазива проблеме. Због ове срамне одлуке о притвору, подигнуте су тензије на северу Косова и Метохије и приметно је још веће незадовољство грађана, јер је нашим суграђанима несхватљиво да неко може без икакве кривице бити иза решетака. Зато ће то бити додатни мотив да се настави са мирним протестима и захтевом да се Радош и Душан пусте на слободу и врате својим породицама“, поручили су из Српске листе.
19:55 31.05.2023
Специјални изасланик Британије за Западни Балкан Стјуарт Пич поручио је, након састанака са представницима Приштине, да одлука о насилном уласку градоначелника у зграде општина на северу Косова и Метохије није била мудра и да је изазвала тешке последице.
Пич је у Приштини разговарао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, заменицом премијера Доником Гервалом, министром одбране Армендом Мехајем и амбасадором САД Џефријем Ховенијером.
„Сада је тренутак да све стране деескалирају ситуацију“, навео је Пич, објавила је на Твитеру амбасада Велике Британије у Приштини.
Пич је додао да пажљиво прати дешавања и разговара са партнерима у Вашингтону, Бриселу и шире.
„У тим разговорима ми је предочено да су последњи догађаји нанели штету међународном имиџу Косова и репутацији коју има код савезника“, навео је Пич и додао:
„Велика Британија је и у добру и у злу увек била уз Косово, као пријатељ, и наставићемо то да чинимо, али ће једностране акције то учинити тежим“.
19:31 31.05.2023
Грађани су и даље окупљени у близини зграде општине Лепосавић.
Кфор и припадници специјалних јединица тзв. косовске полиције и даље чувају зграду општине.
19:18 31.05.2023
Владика Теодосије у Ораховцу, упутио апел Кфору
Епископ рашко-призренски Теодосије посетио је Србе у Ораховцу, где су данас на више српских кућа осванули натписи „УЧК“. Владика је упутио апел Кфору да заштити српски народ, нарочито јужно од Ибра где се од јуче дешавају инциденти који уносе немир међу наше становништво.
Епархија рашко-призренска је навела да су претећи графити узнемирили Србе, истичући да тај облик застрашивања „јасно показује да локални екстремисти, али и локалне косовске власти желе да етнички очисте Косово од преосталих Срба на Косову и Метохији“.
Бројни претходни инциденти у Ораховцу и на другим местима то јасно показују, додала је Епархија која је апеловала на међународне представнике на Косову и Метохији да учине све што је могуће да се смири ситуација и спречи могућа шира ескалација међуетничког насиља.
18:50 31.05.2023
Петар Петковић  - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
СРБИЈА
Петковић: Инквизиторско правосуђе Куртија, Приштина решена да у ескалацији иде до краја
17:59 31.05.2023
Заповедник команде здружених снага НАТО у Напуљу посетио КиМ
Заповедник команде здружених снага НАТО у Напуљу адмирал Стјуарт Б. Мунш посетио је данас Косово и Метохију и упутио позив свим странама да се "уздрже од даљих неодговорних одлука и поступака и уместо тога преговорају", пренели су медији.
Адмирал Мунш се састао са командантом снага НАТО на Косову (Кфор) како би разговарао о будућим плановима и операцијама у складу са мандатом Кфора и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН из 1999. године.
У саопштењу Кфора објављеном на Твитеру, наводи се да су вођени разговори о слању додатних 700 војника из резервног батаљона ради нормализације ситуације и унапређења безбедности на КиМ, као и о могућем распоређивању још једног резервног батаљона који би био у стању високе приправности у случају потребе за додатним трупама.
Амерички адмирал се сусрео са војницима Кфора из Мађарске и Италије који су повређени на дужности током протеста одржаног у понедељак у Звечану и похвалио њихово ангажовање.
Мунш се такође састао са амбасадорима Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Америчких Држава како би се са њима консултовао о повратку дијалога и прекиду насиља.
17:34 31.05.2023
Разилазе се грађани у Звечану, сутра ново окупљање
Запослени у локалној самоуправи и грађани који су и данас били испред ограде код зграде општине у Звечану, почели су да се разилазе.
Најавили су ново окупљање за сутра у 7.
17:08 31.05.2023
Адвокат приведеног у Звечану најавио жалбу Апелационом суду
Адвокат Душана Обреновића, који је приведен након протеста у Звечану, Предраг Миљковић најавио је данас жалбу Апелационом суду након одређивања притвора његовом брањенику.
Основни суд у Приштини одредио је притвор од 30 дана Обреновићу и Радошу Петровићу, приведенима након протеста у Звечану.
„Управо сам од судије примио решење којим се мом клијенту одређује притвор од 30 дана. Суд је, како видим у овом решењу, у целости прихватио наводе тужилаштва. Оценио је да постоји основана сумња, као и други услови, који су неопходни за одређивање мере притвора“, рекао је Танјугу Обреновићев адвокат Предраг Миљковић.
Адвокат је најавио жалбу у року од 48 сати.
„Сматрамо да по филтеру који је тужилац искористио, и на основу ког он квалификује ова кривична дела, односно ставља на терет мом клијенту, ви можете оптужити још 1.500 или 2.000 људи колико је прекјуче било на протесту. Поднећемо жалбу, врло смо незадовољни овом одлуком и сматрамо да није праведна“, рекао је Миљковић, додајући да му није било дозвољено да фотографише свог брањеника и покаже јавности у каквом је стању Обреновић након што је брутално претучен од стране тзв. косовских полицајаца.
Жалбу апелационом суду најавио је и адвокат Радоша Петровића, Дејан А. Васић.
Петровић и Обреновић, које је Кфор пре два дана предао косовској полицији, пребачени су јутрос из полицијског притвора у Косовској Митровици у судски притвор у Приштини, рекао је раније данас бивши градоначелник општине Звечан Драгиша Миловић.
Такозвана косовска полиција брутално је претукла Обреновића приликом хапшења 29. маја и увођења у станицу у јужном делу Косовске Митровице, рекао је раније Миљковић наводећи да је његов клијент задобио повреде главе, посекотине, подеротине и хематоме по глави.
16:39 31.05.2023
Двојици ухапшених Срба на северу КиМ одређен притвор од 30 дана
Двојици ухапшених Срба Радошу Петровићу и Душану Обреновићу основни суд у Приштини одредио је притвор од 30 дана, потврдио је РТС-у адвокат Дејан Васић, бранилац Петровића.
Тужилац их терети да су наводно починили више кривичних дела, а између осталих и за напад на уставни поредак.
16:22 31.05.2023
Гренел Лајчаку: Тешка ситуација на Косову због ваших „политичких решења“
Бивши специјални изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел реаговао је на објаву специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака да је за ситуацију на северу Косова и Метохије потребно хитно политичко решење.
„Тешка ситуација (на северу КиМ) је настала због ваших ‘политичких решења’ у последње три године“, написао је Гренел.
16:14 31.05.2023
Ракић: Три захтева упућена званичнику ЕУ
Председник Српске листе Горан Ракић саопштио је да су заменику генералног секретара ЕУ за мир, безбедност и одбрану Шарлу Фрису упућена три захтева током састанка - да се ослободе двојица ухапшених Срба, да се повуку специјалне полицијске снаге из општинских зграда са севера и да нелегитимно изабрани градоначелници не долазе у зграде општина на северу КиМ.
Он је додао да је током састанка затражено да се, након испуњења ових захтева, повуку све специјалне јединице косовске полиције са целе територије севера и започне формирање Заједнице српских општина.
Састанку су присуствовали и шефови мисија ЕУЛЕКС и ЕУ, додао је Ракић у објави на друштвеним мрежама.
15:58 31.05.2023
Лајчак поново апелује: Хитно потребно политичко решење
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине саопштио је да је у Братислави имао низ разговора о тензијама и ескалацији на северу Косова и Метохије и поручио да је хитно потребно политичко решење.
Лајчак је на Твитеру написао да је насиље неприхватљиво.
„У последња два дана присуствовао сам форуму Глобсек. Током бројних састанака разговарао сам о ситуацији на Западном Балкану, посебно о тензијама и ескалацији на северу Косова“, навео је Лајчак.
Он је објавио и фотографије са састанка са албанским премијером Аљбином Куртијем и европским шефом дипломатије Жозепом Борељом, као и са сусрета са албанским премијером Едијем Рамом и премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским.
15:52 31.05.2023
Председник Српске листе са официром Кфора: Обезбедите све прилазе Звечану
Председник Српске листе Горан Ракић разговарао је са високим официром Кфора, којем је пренео да Српска листа тражи да Кфор обезбеди све прилазе Звечану јер се на неколико прилаза налази тзв. косовска полиција и специјалци. Ракић је истакао да то иритира грађане и прети да поново доведе до ескалације.
Ракић је рекао да окупљени Срби не желе никакве ескалације, али да полиција својим присуством и, како је навео, намерним проласком у близини окупљених доводи до њихове узнемирености.
Он је, како је јавио Танјуг, поновио захтеве да окупљени мирно траже да се специјалне јединице тзв. косовске полиције повуку и да се ослободе зграде општина. Официр Кфора је рекао да ће то пренети својој вишој команди.
15:41 31.05.2023
Председник Србије Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
СРБИЈА
Вучић саопштио Ердогану детаље који су довели до ескалације насиља над Србима на КиМ
15:15 31.05.2023
Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
СРБИЈА
Борељ после састанка са Куртијем: Тренутна ситуација на КиМ опасна и неодржива /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала