Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Припадници Кфора развлаче жилет жицу у Звечану - Sputnik Србија

Порука из Звечана: Нећемо одустати од наших захтева /фото/

Пратите нас
Срби се и данас окупљају испред зграда општина на северу КиМ не одустајући од захтева да се специјалци Росу јединица повуку са севера Ким, да се радницима општине омогући повратак на њихова радна места и да се ослободе ухапшени од понедељка.
Ситуација је мирна и непромењена у односу на јучерашњу, јавља репортер Спутњика.
Припадници Кфора се налазе на 15 метара од окупљених грађана и дели их трослојна бодљикава жица која је опасана око зграда општина.
Косовски специјалци се налазе у општинској згради а неколико њихових оклопних возила паркирано је испред самог улаза у зграду у Звечану.
Мања група Срба остала је да дежура испред општина, а такозвани градоначелник Лепосавића већ три ноћи спава у општини.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:28 01.06.2023
Председници Србије, Француске и Немачке, Александар Вучић, Емануел Макрон и Олаф Шолц, на састанку на маргинама Европске политичке заједнице у Молдавији - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
СРБИЈА
Вучић: Тежак разговор са Макроном и Шолцом, поновио сам позиције Србије
19:50 01.06.2023
Вјоса Османи - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
СРБИЈА
Вјоса Османи: Приштина спремна да размотри одржавање нових избора на северу КиМ
19:37 01.06.2023
Олаф Шолц и Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
СРБИЈА
Макрон, Шолц и Борељ траже нове изборе на северу КиМ и формирање ЗСО
18:23 01.06.2023
Амерички амбасадор у Приштини поновио Куртију захтев САД, али му није променио мишљење
Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да је током данашњег састанка са Аљбином Куртијем поновио став САД о хитној потреби деескалације ситуације на северу Косова и Метохије и о начинима како то може да се постигне — повлачењем специјалних јединица и градоначелника из канцеларија у општинама на северу.
„Не могу да кажем да сам променио Куртијево мишљење, али смо имали добар разговор“, рекао је Ховенијер.
Ховенијер је поновио да три градоначелника могу да раде са алтернативних локација, објавио је портал „Економија онлајн“.
Како је навео, разговарали су и о значају примене споразума постигнутих са Србијом.
Упитан о „америчким санкцијама Косову“, амерички амбасадор је рекао да их не би тако назвао и додао да је прикладније рећи да је реч о последицама.
„Постоје последице, ја их не бих назвао санкцијама. Надам се да више неће бити последица. САД разматрају могућности за деескалацију ситуације“, навео је Ховенијер.
18:07 01.06.2023
Вучић с премијером Чешке о дешавањима на КиМ
Председник Србије Александар Вучић разговарао је у Кишињеву с премијером Чешке Петром Фијалом о дешавањима на Косову и Метохији, забринутости за српску заједницу и озбиљно нарушеним елементарним правима Срба од стране Приштине, али и о питањима од значаја за две земље, попут даљег јачања економске и билатералне сарадње.
„Захвалио сам премијеру Чешке на подршци коју пружа Србији на путу ЕУ интеграција, као и на спремности на додатно јачање односа између наших земаља“, навео је Вучић на друштвеним мрежама.
17:32 01.06.2023
Александар Вучић и Жозеп Борељ у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
СРБИЈА
Вучић Борељу: Приоритет да институције у Приштини престану са насиљем и врате се дијалогу
16:53 01.06.2023
Цвијановићева са Вучићем: Чврсто стојимо уз братску Србију и наш народ на Косову и Метохији
Као и увек, тако и данас чврсто стојимо уз братску Србију, њено руководство и наш народ на Косову и Метохији, поручила је српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић.
Она је то објавила након разговора са председником Србије Александром Вучићем у Кишињеву, где се одржава самит Европске политичке заједнице.
16:47 01.06.2023
Петковић: Када ће бити ухапшен специјалац који је пуцао у Драгишу Гаљака?
Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да лекари, рудари и васпитачи мирно протестују на северу КиМ, јер су припадници косовске специјалне полиције, како је навео, окупирали објекте у тим градовима. Петковић је упитао када ће бити ухапшен специјалац Росу који је пуцао на Драгишу Гаљака у леђа.
„'Лекари, рудари, васпитачи мирно протестују на северу КиМ, јер су ваше дуге цеви и лажни градоначелници, Џељаље Свечља (министар унутрашњих послова у влади привремених приштинских институција), окупирали наше објекте уз сузавце и шок бомбе, а ваши екстремисти дивљају у јужној КМ уз повике терористичкој УЧК и говор мржње према Србима! Ко ће одговарати за то?“, објавио је Петковић на Твитеру.
У наставку твита, он је поставио две фотографије на којима се виде ране од метака на леђима Србина Драгише Гаљака.
„Вама су, Свечља, само криминалци и банде у глави, јер полазите од себе и свог газде Куртија! Петоро Срба упуцано је од почетка године, а на десетине повређено због ваших специјалаца! Када ћете ухапсити Росу специјалца који је у леђа упуцао Драгишу Гаљака?“, написао је Петковић.
16:40 01.06.2023
Порука из Звечана: Суманута одлука Приштине, нећемо одустати од наших захтева
Суманутом одлуком Приштине да у зграде општине Звечан пошаље до зуба наоружане специјалце онемогућен је нормалан рад радника општине Звечан и пружање услуга свим грађанима, изјавила је Радмила Славковић, начелница општинске управе у општини Звечан.

„Наши радници од петка сваког дана мирно протестују испред своје зграде општине коју су градили наши очеви, и неће одустати од захтева да се приштински специјалци и лажни градоначелник повуку из наше општине коју су окупирали, а стање врати на четвртак прошле недеље“, поручила је она за Спутњик.

Како је навела, са протестима ће наставити.
„Сви радници општине Звечан ће се уписивати као доказ редовности, одговорног понашања према радним обавезама и грађанима чиме желимо да пошаљемо поруку читавом свету да ми имамо право на рад, право да зарадимо своје плате и њима хранимо своју децу, и од тога нећемо одустати“, закључила је Радмила Славковић.
15:40 01.06.2023
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
СВЕТ
Блинкен о ситуацији на КиМ: Предузети хитне кораке за смањење тензија
14:27 01.06.2023
Курти не одустаје: Градоначелници да обављају посао из општинских зграда
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, поновио је данас да градоначелници три општине на северу Косова и Метохије треба да обављају свој посао из општинских зграда.
„Кандидати који су победили морају да раде посао за који су плаћени, а радно место градоначелник мора да буде у згради општине“, казао је Курти, преноси Коха.
Он сматра да изабрани градоначелници имају легитимитет, иако не пун и нормалан због, како тврди, притиска Београда да Срби бојкотују изборе.
Према његовом мишљењу, не могу се правити паралелне структуре ван званичних објеката.
„Они који учествују у демократским процесима не могу да сносе одговорност“, сматра Курти.
Он је рекао да је тзв. Косово у тешкој ситуацији због, како тврди, оружаних група које се, према његовим речима, претварају да су демонстранти.
14:01 01.06.2023
У Приштини сутра ванредна седница парламента о ситуацији на северу КиМ
Парламент у Приштини сутра ће одржати ванредну седницу на којој ће једина тачка дневног реда бити ситуација на северу Косова и Метохије.
То је за „Репортери“ потврдила шефица посланичке групе Покрета Самоопредељење Мимоза Кусари Лила.
„Да, седница ће бити одржана сутра од 10 часова“, рекла је она.
Одржавање ванредне седнице претходно су затражиле две опозиционе странке, ПДК и ЛДК, а од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија очекује се да поднесе извештај о ситуацију на северу.
13:55 01.06.2023
13:32 01.06.2023
Борељ осудио насиље на КиМ, наставиће разговоре са укљученим странама
Високи представник Европске уније за спољну политику Жозеп Борељ изјавио је данас да се насиље на КиМ мора осудити, додавши да ће наставити да разговара са укљученим странама.
„Морамо инсистирати на томе да насиље није пут којим треба ићи. Насиље се мора осудити, а починиоци овог насиља морају одговарати. Сви морају да се труде да избегну било какву врсту ескалације и некоординисаних потеза“, рекао је Борељ по доласку на Самит Европске политичке заједнице у Кишињеву.
Он је додао да је јуче у Словачкој позвао премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да одигра своју улогу у смиривању кризе, преноси Ројтерс.
Како је навео, нада се да ће исту поруку пренети и председнику Србије Александру Вучићу у Молдавији.
12:19 01.06.2023
Протест Албанаца у Јужној Митровици - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
СРБИЈА
Албанци одржали скуп код моста на Ибру: Носили заставе „велике Албаније“ и УЧК /фото, видео/
12:19 01.06.2023
11:06 01.06.2023
Плесне кореографије пред кордоном и бодљикавом жицом
Срби у општинама на северу КиМ низом ненасилних акција настављају да се супротстављају окупацији севера Покрајине од Приштине, па су тако васпитачице предшколске установе "Лане" из Звечана данас извеле две плесне кореографије пред кордоном и бодљикавом жицом, поводом Светског дана деце.
10:32 01.06.2023
Хетеми у Општини Лепосавић више од 70 сати
Бивши председник Општине Лепосавић Зоран Тодић истакао је да је ситуација у овој локалној самоуправи мирна, али да се тензије осећају у ваздуху.
„Ситуација јесте мирна али заиста тензије постоје, то се осећа у ваздуху, јер ово је четврти дан од како се запосленима у локалној самоуправи Општине Лепосавић не дозвољава улазак на своја радна места. Такође, у овој згради се налази и служба за катастар, пореска управа. Једноставно, људи само траже да дођу на своја радна места, међутим, то им се не дозвољава, јер је у петак прошле недеље ова зграда окупирана од стране косовске специјалне јединице које су овде уз употребу силе довеле тзв. новоизабраног градоначелника господина Хетемија, који је за нас нелегалан, нелегитиман и не може сигурно да представља интересе нас, становнике општине Лепосавић“, рекао је Тодић.

„Више од 70 сати господин Хетеми је у овој згради. Толико су исто и становници општине Лепосавић присутни овде и на миран начин протестују, изражавају своје незадовољство и чекају да им се испуне захтеви“, рекао је Тодић.

10:28 01.06.2023
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
СВЕТ
Столтенберг: Кренуле додатне НАТО снаге на КиМ, али не одустајемо од мирног решења
Протест Албанаца у Јужној Митровици - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
СРБИЈА
Албанци одржали скуп код моста на Ибру: Носили заставе „велике Албаније“ и УЧК /фото, видео/
09:07 01.06.2023
Бивши председник Општине Звечан Драгиша Миловић оценио је да су сцене на северу Косова и Метохије могле да се избегну да је било добре воље и нагласио да су поруке француског председника Емануела Макрона и амбасадора САД Џефрија Ховенијера охрабрујуће.
Миловић, који је био један од повређених Срба, изразио је жаљење што реторика у Приштини не иде у правцу смиривања тензија и нагласио да Срби морају остати мирни јер је мирни отпор најаче оружје које имају.
Он је рекао да сва дешавања крећу од споразума који Приштина не спроводи.
"Прича око ЗСО траје више од 10 година. Да је заједница заживела не бисмо дошли у ову ситуацију. Морамо остати мирни, наше најјаче оружје је тај мирни отпор. Истина је на нашој страни, ми смо на својој земљи, ништа туђе нисмо узели. Мора се тражити политичко решење. Решење је да се вратимо на период пре 26. у петак, да се сви споразуми имплементирају и да Срби у срединама где су већински свој живот уређују како ми мислимо да је за нас најбоље, а не да нам Курти или било ко из Приштине каже шта је за нас добро", навео је Миловић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала