- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Оклопно возило за деминирање УР-77 Метеорит - Sputnik Србија

УЖИВО Експлозије у Белгороду, двоје повређених

Пратите нас
Специјална војна операција руске војске у Украјини, 463. дан. Настављају се борбе на свим деловима фронта. Сједињене Државе објавиле су да ће Кијеву упутити нови пакет војне помоћи. Бела кућа саопштила је да се Кијев спрема за контраофанзиву током лета.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:36 01.06.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да је са немачким канцеларом Олафом Шолцом разговарао о заједничким припремама за „мировни самит“.
„Током састанка са немачким савезним канцеларом Олафом Шолцом разговарао сам о заједничким припремама за глобални мировни самит и укључивању у њега што већег броја учесника. Захваљујем господину канцелару на подршци украјинској формули мира и спремности да се придружим њеној реализацији“, написао је Зеленски на свом Телеграму након састанка на маргинама самита ЕУ у Кишињеву.
22:32 01.06.2023
Украјинске снаге су помоћу дрона напале електричну подстаницу у селу Гогољевка у Курској области Русије, саопштио је губернатор Роман Старовојт.
„Још један напад Украјине на цивиле. Село Гогољевка Суџанског округа остало је без струје због тога што је дрон испустио муницију на подстаницу“, наводи се у саопштењу.
21:20 01.06.2023
Јерменија није савезник Русије у украјинском сукобу, иако је Запад другачијег мишљења, Јереван је забринут због тренутне ситуације, јер директно утиче на све односе земље, изјавио је јерменски премијер Никол Пашињан у интервјуу за „Си-Ен-Ен Прима Њуз“.
„На Западу примећују да смо савезник Русије, то више примећују. У Русији виде да у рату у Украјини нисмо њихов савезник. Испада да у овој ситуацији нисмо ничији савезници, што значи да смо рањиви“, рекао је он.
Јерменски премијер је истакао да се може учинити да „међу свим тим конфронтацијама“, постоје опције за маневрисање. Али, нагласио је Пашињан, Јереван не маневрише не зато што нема став о ситуацији, већ зато што Јерменија има превише брига како би себи дозволила да буде увучена у решавање других проблема.
19:23 01.06.2023
Артиљеријско оруђе 2С4 тулпан у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
Специјална операција у Украјини
Руске снаге одбиле три напада украјинске војске на Белгородску област, убијено више од 50 Украјинаца
19:23 01.06.2023
Производни погони британске компаније за производњу оружја „БАЕ Системс“ ће, у случају њиховог размештања на украјинској територији, бити легитимне мете напада Оружаних снага Русије, изјавио је руски амбасадор у Великој Британији Андреј Келин за ТВ „Русија 24“.
19:21 01.06.2023
Русија је обавестила Заједнички координациони центар о одлуци да ограничи регистрацију бродова у луци „Јужни“ у оквиру реализације прехрамбеног споразума док не почне да функционише извоз руског амонијака, изјавио је на брифингу портпарол генералног секретара Уједињених нација Стефан Дижарик.
Према његовим речима, УН су забринуте због успоравања имплементације прехрамбеног споразума.
„Наставићемо да сарађујемо са странама у циљу потпуног обнављања трансакција и наставка рада иницијативе. Очекујемо да ће се стране обавезати да ће, без предуслова, пропустити бродове у све три луке, повећати број успешних дневних инспекција, омогућити предвидиву регистрацију (за пролазак бродова), као и извоз ђубрива, укључујући амонијак, и наставак (рада) цевовода за транзит амонијака ‘Тољати-Одеса’“, истакао је Дижарик.
18:25 01.06.2023
Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да је велики број земаља спреман да Украјини испоручи борбене авионе.
„Данас сам чуо моћну подршку. Уверен сам да ћемо велики број држава и, што је важно, велики број борбених авиона, у најскорије време под лидерством Сједињених Америчких Држава ујединити и направити коалицију“, рекао је он на конференцији за новинаре у оквиру другог самита Европске политичке заједнице у Кишињеву.
Зеленски је такође истакао да је пре испоруке савремених западних борбених авиона, Кијеву неопходно више система „патриот“. Према његовим речима, неопходно је формирати штит противваздушне одбране за цео европски континент.
Раније је Зеленски позвао да се убрза формирање коалиције противваздушних ракетних система „патриот“ и борбених авиона у Украјини, јер би, према његовим речима, таква комбинација западног оружја, убрзала окончање борбених дејстава.
Зеленски је такође поручио да основа за решавање сукоба у Украјини може бити само украјинска „мировна формула“.
18:15 01.06.2023
Над Белгородом је активиран систем ПВО, оперативне службе разјашњавају информације о последицама на терену, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков на свом Телеграму.
17:33 01.06.2023
На месту пада беспилотне летелице у Белгороду нису пронађене експлозивне направе, улица у којој је дрон пао биће ускоро отворена за саобраћај, саопштио је градоначелник Валентин Демидов.
Он је додао да су на лицу места стручњаци за експлозив, као и припадници министарстава за ванредне ситуације и унутрашњих послова.
16:37 01.06.2023
Стални представник Русије при Међународној агенцији за атомску енергију (ИАЕА) Михаил Уљанов демантовао је објаве бројних медија да је Русија, наводно, против иницијативе генералног директора ИАЕА Рафаела Гросија у вези Запорошке нуклеарне електране.
„Конкретну објаву на енглеском језику нисам видео, али јесам верзију на руском језику. Тамо се заиста тврди да је Русија у Савету безбедности Уједињених нација одбила да испоштује пет принципа. Наравно, то је бесмислица, потпуна глупост, искривљавање нашег става“, рекао је он за ТВ „Русија 24“.
Уљанов је претходно изјавио за Спутњик да је иницијатива ИАЕА о Запорошкој нуклеарки корак у правилном смеру и да руска страна сматра да ће њена имплементација допринети безбедности на објекту.
Раније је Гроси на седници СБ УН предложио пет принципа осигурања безбедности Запорошке нуклеарке: не дозволити нападе на станицу или са њене територије; не распоређивати на територији нуклеарке тешко наоружање ни војску, који могу бити употребљени за напад; не доводити у опасност снабдевање електричном енергијом нуклеарке; обезбедити заштиту свих структура и система који омогућавају безбедан рад нуклеарке; не предузимати никаква дејства која подривају ове принципе.
16:31 01.06.2023
Грб на згради Савета Федерације Русије - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
Специјална операција у Украјини
Савет Федерације Русије спрема предлог за стварање међународног трибунала о Украјини
16:19 01.06.2023
У Белгороду је одјекнула експлозија непознате направе, саопштио је губернатор Белгородске области Вјачеслав Гладков.
У експлозији су повређене две особе.
Гладков је додао да је, према прелиминарним подацима, беспилотна летелица пала на коловоз.
16:01 01.06.2023
Руске оперативне службе пресекле су у Херсонској области неколико покушаја украјинских специјалних служби да украду децу преко подметнутих организација како би их испоручили у Кијев, саопштио је вршилац дужности губернатора области Владимир Салдо.
„Врхунац лицемерја је намера украјинских специјалних служби да преко подметнутих организација украду децу из Херсонске области. Наши оперативци већ су пресекли неколико покушаја ‘добровољаца’ да добију старатељство над децом која су остала без родитељског старања, а затим их испоруче у Кијев преко трећих земаља. Сврха оваквих покушаја није брига о деци, већ најпримитивнија пропаганда“, написао је Салдо на свом Телеграму.
Он је напоменуо да су „деца која су спасена од одвођења у кијевски пакао испричала да је у Кијеву требало да дају лажни интервју који је оцрњивао њихов живот у Русији“.
„Сви покушаји кијевских екстремиста да искористе нашу децу у својим прљавим играма и даље ћемо оштро сузбијати“, истакао је Салдо.
15:51 01.06.2023
Руске Оружане снаге воде позиционе борбе у насељима у предграђу Купјанска, саопштио је за Спутњик начелник војно-цивилне администрације Харковске области Виталиј Ганчев.
„Тамо (у предграђу Купјанска) се воде позиционе борбе за свако насеље, за сваки квадратни метар, свако двориште. То су већ насеља код Купјанска“, прецизирао је Ганчев.
15:15 01.06.2023
Једанаест становника Белгородске области, који су 1. јуна повређени у гранатирању украјинских странснага, примљено је у болницу у Белгороду.
Четворо од њих су на реанимацији, а једну особу тренутно оперишу, рекао је новинарима главни лекар болнице Роман Проценко.
14:50 01.06.2023
Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао да је задатак НАТО да у блиској будућности појача подршку Украјини како би се осигурао успех контраофанзиве Кијева.
„Наш хитан фокус је да максимизирамо нашу подршку Украјини у светлу њене контраофанзиве која има за циљ да врати четвртину територије која се придружила Русији током прошле године“, рекао је Блинкен на конференцији за новинаре у Ослу.
Истовремено, према његовим речима, земље Алијансе намеравају да помогну Украјини да ојача своје „средњорочне и дугорочне способности обуздавања и одбране“ како би могла да се „одбрани од будуће агресије“ након завршетка актуелног сукоба.
13:34 01.06.2023
У Харкову је данас одјекнуло неколико експлозија, саопштио је градоначелник Игор Терехов на Телеграму.
„За сада се зна да је гађан Индустријски округ. Утврђују се информације о повређенима и материјалној штети“, написао је Терехов.У
Харковској области чују се сирене за ваздушну опасност.
12:49 01.06.2023
12:42 01.06.2023
Најважније из брифинга Министарства одбране Русије:
Руска ПВО средства су у рејону Нове Авдејевке у Запорошкој области оборила авион Су-25 украјинске војске;
Групе снага „Исток“ су уништиле два командна пункта Оружаних снага Украјине у правцу Јужног Доњецка, оборена су два дрона, противтенковски ракетни систем и противтенковски бацач граната;
У правцу Доњецка је за 24 сата убијено скоро 400 украјинских војника, уништен је тенк, три пик-апа, два оклопна возила, две хаубице Д-30;
Руска војска је вишецевним бацачима ракета „смерч“ онеспособила командни пункт украјинске војске у Трудову;
У правцу Купјанска и Красног Лимана Кијев је изгубио више од 120 војника;
Командир специјалних јединица „Ахмат“ Апти Алаудинов изјавио је да се припрема напад на новом делу фронта у Доњецкој Народној Републици;
Системима ТОС-1 „солнцепек“ су уништене два командна пункта украјинске војске у рејону Степова и Привољног;
У правцу Купјанска су јединице групе снага „Запад“ уништиле 103. украјинску бригаду територијалне одбране у рејону села Новоселовско у ЛНР;
У пограничним областима, на украјинској страни ликвидирано је више од 30 украјинских терориста, четири оклопна возила, ракетни лансер „град“ и један пик-ап;
У правцу Херсона је за 24 сата убијено око 20 украјинских војника;
Руска војска је у ДНР-у уништила складиште са муницијом које је припадало 125. бригади територијалне одбране украјинске војске.
12:09 01.06.2023
Руска војна техника у Белгородској области - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
РУСИЈА
Руска војска спречила украјински терористички напад: Шта се дешава у Белгородској области
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала