- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Исцрпљене залихе због Украјине: Столтенберг позвао чланице НАТО да повећају производњу оружја

© AP Photo / Olivier MatthysГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2023
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да земље Алијансе треба да повећају производњу муниције пошто су њихове залихе на измаку због испорука Украјини.
„Морамо да учинимо више у целој Алијанси да бисмо повећали производњу“, рекао је генерални секретар НАТО-а након дводневног састанка министара спољних послова Алијансе у Ослу.

„Тренутно су савезници НАТО-а исцрпели залихе да би могли да подрже Украјину. Зато морамо да повећамо производњу како бисмо испунили нове и амбициозније циљеве“, рекао је генерални секретар Алијансе у интервјуу за „Блумберг“.

Он је позвао чланице НАТО да „потписују уговоре са одбрамбеним компанијама јер ће тада индустрија бити спремна да инвестира и да повећа производњу“.
По речима Столтенберга, Алијанса је позвала представнике одбрамбене индустрије да се придруже састанку министара одбране у Бриселу у јуну како би се олакшало склапање уговора.
Према писању „Блумберга“, земље Алијансе планирају да на састанку у Виљнусу 11. и 12. јула договоре акциони план за повећање производње оружја и заједничких набавки како за наставак пружања помоћи Кијеву, тако и за сопствене потребе.

Лондон потврдио – понестаје оружја

У међувремену, министар одбране Велике Британије Бен Волес такође је рекао да Лондону и другим савезницима Украјине понестаје оружја које би могли да испоруче Кијеву, пренео је „Вашингтон пост“.
„Реалност је таква да нам свима понестаје оружја“, рекао је Волес.
Он је истакао да су савезници Украјине принуђени да купују више оружја за Кијев, пошто не могу да га испоруче из националних залиха. Истовремено је додао да Запад и даље намерава да обезбеди Украјини наоружање и финансијску помоћ., не гурајући Кијев у преговоре са Москвом.
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
Специјална операција у Украјини
Бела кућа: Нова војна помоћ за Кијев, Зеленски уверава да Ф-16 неће користити за нападе на Русију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала