- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бела кућа: Нова војна помоћ за Кијев, Зеленски уверава да Ф-16 неће користити за нападе на Русију

© AP Photo / Evan VucciБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе упутиће нови, 39. пакет војне помоћи Украјини који ће обухватити, између осталог, муницију за ПВО системе „патриот“ и вишецевне бацаче ракета „хајмарс“, изјавио је координатор за стратешке комуникације у Савету националне безбедности Џон Кирби на брифингу Беле куће.
Он је додао да помоћ коју издваја Пентагон за Кијев, такође укључује додатне системе ПВО „авенџер“ и „стингер“, као и средства противтенковске борбе.
Пентагон је, са своје стране, саопштио да укупан износ америчке војне помоћи Украјини од када је Џозеф Бајден на месту председника САД износи 38,3 милијарде долара, а од почетка специјалне војне операције Русије износи 37,6 милијарди долара.
У саопштењу се додаје и да ће вредност најновијег пакета војне помоћи Украјини износити 300 милиона долара.

Кијев уверава да неће користити Ф-16 за нападе на руску територију

Према његовим речима, САД су уверене да Украјина неће користити авионе америчке производње Ф-16, које Вашингтон планира да преда Кијеву, за нападе на руску територију.
„Да. Добили смо уверавања са разних нивоа, не само од украјинског председника (Владимира Зеленског), већ и од других високо постављених војних руководилаца у Украјини“, истакао је Кирби.

САД помажу у припреми операција, али Кијев сам одређује војне циљеве

Координатор Беле куће нагласио је и да САД изводе командно-штабне вежбе са Украјином у циљу припреме њених војних операција, али не подржавају нападе на Русију.

„Ми им (украјинској страни) не говоримо где да нападају, а где да не нападају. Ми им шаљемо оружје, обучавамо их, дајемо савете и препоруке. Чак спроводимо командно-штабне вежбе како бисмо им помогли у планирању дејстава. Али, на крају председник (Украјине Владимир) Зеленски и његова војна команда одлучују о корацима на војном плану. Ми смо веома јасно стављали до знања Украјини, како званично, тако и незванично да не подржавамо нападе унутар руске територије“, објаснио је Кирби.
Према његовим речима, увлачење САД и НАТО-а у сукоб око Украјине не одговара америчким интересима, а у сукобу такође нема ничег доброг ни за становништво Украјине, а ни Русије.
Он је нагласио да САД желе да избегну трећи светски рат и зато су против напада Украјине на територију Русије.

САД неће истраживати напад дронова на Москву

Кирби је, поред овога, истакао да САД немају тачне информације о одговорнима за напад дроновима на Москву и Подмосковље и упутио новинаре да се на ту тему обраћају украјинској влади.
Координатор је такође додао да Вашингтон не намерава да спроведе истрагу инцидента.
Кирби је раније изјавио да САД не подстичу нападе унутар Русије, јер не желе да сукоб у Украјини ескалира у рат против Запада.
Претходно, украјинске беспилотне летелице су оштетиле стамбене зграде дуж Лењинског проспекта и у Улици Профсојузна на југозападу Москве. Такође, један дрон је погодио зграду у Улици Атласова у Новој Москви. Градоначелник Москве Сергеј Собјањин рекао је да нико од грађана у инциденту није озбиљно повређен, те да су две особе затражиле медицинску помоћ, али да им није била потребна хоспитализација.
Руски председник Владимир Путин назвао је напад украјинских дронова на Москву терористичким нападом.
Бела кућа  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
СВЕТ
Бела кућа о украјинском нападу дронова на Москву: Не подржавамо нападе унутар Русије и тачка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала