- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија поручила Америци: У нуклеарном рату имамо две опције – или да победимо, или да не изгубимо

Нуклеарни рат - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе дуги низ година уништавају међународни систем осигуравања безбедности у свету у циљу стицања једностраних предности, изјавио је посланик Државне думе Русије Олег Морозов за Спутњик.
Он се осврнуо на последњу одлуку Вашингтона који је саопштио да САД од 1. јуна престају да предају информације Русији о статусу и локацији свог стратешког наоружања које потпада под Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ).
„Не остављају нам избора. Ако не желе да сачувају заједнички штит, треба оштрити мач. Хиперсонично оружје, нуклеарни мотори, прецизност и беспрекорност – то су компоненте нашег мача. Имамо само две опције ако почне нуклеарни рат: да победимо или да не изгубимо. Американци треба то добро да утуве у главу“, рекао је Морозов.
Члан Међународног комитета Савета федерације Русије Сергеј Цеков слаже се да ће се одлука Вашингтона негативно одразити на глобалну безбедност.
„То је лоше за глобалну безбедност, за Америку, Русију, Европу“, оценио је Цеков, истакавши да је Русија увек поштовала све договоре, а да су их кршили Американци.

Став Москве остаје непромењен

Руска амбасада у Вашингтону саопштила је да је Москва узела у обзир контрамере које су САД најавиле у контексту СТАРТ-а.

„Међутим, оне ни на који начин неће утицати на став Русије. Постоји само један начин да се договор обнови, и добро је познат колегама. Вашингтон треба да одустане од непријатељске политике и намере да Русији нанесе 'стратешки пораз'", саопштено је из руске амбасаде.

Такође се наводи да оптужбе Стејт департмента на рачун Русије о кршењу споразума „немају ништа заједничко са правим разлозима кризе у вези са СТАРТ-ом".
Председник Русије Владимир Путин је 21. фебруара објавио да Москва обуставља учешће у СТАРТ-у, али да не иступа из њега. Он је нагласио да пре него што се поново покрене питање наставка рада у оквиру тог споразума руска страна треба да разуме како ће у њега бити урачунати арсенали не само САД, него и других нуклеарних држава, чланица НАТО-а, односно Француске и Велике Британије. Путин је 1. марта потписао закон о обустављању учешћа Русије у СТАРТ-у.
Зграда америчког Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2023
СВЕТ
САД престале да предају Русији информације о наоружању из Споразума СТАРТ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала