- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски патријарх: Путин вратио икону "Тројице" Сергијевој лаври

© Sputnik / Лола ЂорђевићИкона Свете Тројице на улазу у Руску цркву на Ташмајдану
Икона Свете Тројице на улазу у Руску цркву на Ташмајдану - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2023
Пратите нас
Руски патријарх Кирил саопштио је да је руски председник Владимир Путин предао Руској православној цркви чувену икону "Тројице", руског сликара Андреја Рубљова како би била постављена у Тројице-Сергијевој лаври на место где се сада налази њена копија.

„На моју молбу председнику државе Владимир Путин је донео историјску одлуку о враћању чудотворне иконе Руској православној цркви да би била постављена на свом историјском месту – тамо где се сада налази њена копија. То је велики догађај“, навео је патријарх.

Патријарх је рекао да ће икона бити изложена у Храму Христа Спаситеља годину дана како би верници могли да јој се поклоне, а затим ће бити враћена у Тројице-Сергијеву лавру, седиште Руске православне цркве.
Министарство културе Русије саопштило је да ће икона бити доступна верницима од 4-18. јуна а да потом иде на рестаурацију.
Рубљов је насликао икону у 15. веку и она се сматра једним од ремек-дела руског иконописа. Она је 1929. године по налогу тадашњих руских власти премештена у Третјаковску галерију, а 15. маја ове године обелодањено је да ће бити враћена РПЦ.
Икона Света тројица, Андреј Рубљов - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
РУСИЈА
Чувена икона "Света тројица" први пут после Октобарске револуције стигла у руску патријаршију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала