- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Јереван: Могућ мировни споразум с Бакуом до краја ове године

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаРуски мировњак у Нагорно Карабаху
Руски мировњак у Нагорно Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2023
Пратите нас
Секретар Савета за безбедност Јерменије Армен Григорјан изјавио је да постоји могућност да мировни споразум с Азербејџаном буде потписан до краја ове године.
„Преговори теку веома интезивно, ако успемо да сачувамо тај интезитет и ако будемо имали одлучну подршку међународне заједнице у постизању напретка, постоји шанса да до краја године имамо мировни споразум“, рекао је Григорјан за јерменску државну телевизију.
Према његовим речима, јерменска страна намерава да постигне закључивање мировног споразума што је могуће пре.
Јереван и Баку су протекле године, уз посредовање Русије, САД и Европске уније почели да разматрају будући мировни споразум. Почетком фебруара ове године министар иностраних послова Јерменије Арарат Мирзојан је изјавио да је Јереван добио нове предлоге од Бакуа у вези са споразумом и да их разматра.
Крајем маја јерменски премијер Никол Пашињан је изјавио да Јерменија и Азербејџан међусобно признају територијалну целовитост у оквирима совјетских административних граница. Он је прецизирао да 86,6 квадратних километара азербејџанске територије, које је спреман да призна Јереван, обухватају и територију Нагорно Карабаха.

Чланство у ОДКБ-у носи одређене проблеме

Григорјан је, такође, рекао да чланство Јерменије у ОДКБ-у (Организација Договора о колективној безбедности) ствара за њу „одређене проблеме“, али да они не ограничавају сарадњу с другим земљама.
„Интезивно радимо са западним партнерима на учвршћивању наше сарадње у сфери безбедности и наставићемо тај рад“, рекао је Григорјан.
Одговарајући на питање какву корист ОДКБ доноси Јерменији, Григорјан је изјавио да је од 2020. године тешко навести било какав пример сарадње.
„Јерменију су три пута напали, и након тога је такозвана војна алијанса предложила мисију за утврђивање чињеница у Јерменији. У крајњој мери, то је неозбиљно“, изјавио је Григорјан.
У априлу је премијер Јерменије изјавио да је Јереван спреман за размештање мисије ОДКБ-а у тој земљи, на граници с Азербејџаном. Пре тога је шеф јерменске дипломатије изјавио на заједничкој прес-конференцији с руским колегом Сергејом Лавровом да Јереван није одбио мисију ОДКБ-а на границама те земље.
У саставу ОДКБ-а су Јерменија, Белорусија, Казахстан, Киргизија, Русија и Таџикистан.
Председник Азербејџана Илхам Алијев - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2023
СВЕТ
Азербејџан: Мировни споразум између Бакуа и Јеревана може бити ускоро потписан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала