- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Азербејџан: Мировни споразум између Бакуа и Јеревана може бити ускоро потписан

© Пресс-служба президента Азербайджана / Уђи у базу фотографијаПредседник Азербејџана Илхам Алијев
Председник Азербејџана Илхам Алијев - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2023
Пратите нас
Азербејџан и Јерменија би могли у најскорије време да потпишу мировни споразум, ако Јереван поново не промени свој став, изјавио је азербејџански председник Илхам Алијев на састанку са становницима Лачинског региона.

„Сада када је Јерменија већ признала наш територијални интегритет, фактички више нема неке озбиљне препреке за мировни споразум. Сигуран сам да мировни договор може бити постигнут у блиској будућности, уколико Јерменија опет не промени свој став“, рекао је Алијев, а пренела државна новинска агенција „АзерТАџ“.

Истовремено, он је истакао да чак иако споразум не буде потписан, Баку се због тога неће суочити са било каквим проблемима.
„То је зато јер смо снажна земља, имамо јаку позицију за преговарачким столом и чврсте положаје на граници. Чак иако мировни споразум не буде потписан, живећемо у погодним и безбедним условима“, нагласио је председник Азербејџана.
Претходно је руски председник Владимир Путин одржао трилатерални састанак с лидерима Јерменије и Азербејџана, Николом Пашињаном и Илхамом Алијевом у Москви, и оценио да се ситуација у Нагорно Карабаху развија у правцу решавања проблема.
Пре тога, јерменски премијер Никол Пашињан на самиту Евроазијске економске уније у Москви објавио је да су Јерменија и Азербејџан договорили међусобно признање територијалног интегритета.
Са друге стране, председник Азербејџана Илхам Алијев рекао је да Баку нема територијалних претензија према Јерменији. Он је додао да постоје озбиљни предуслови за нормализацију односа на основу међусобног признавања територијалног интегритета.
Јереван и Баку су прошле године уз посредовање Русије, САД и Европске уније започели преговоре о будућем мировном споразуму. Обе земље повремено износе предлоге за садржај документа.
Премијер Јерменије Никол Пашињан - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
СВЕТ
Пашињан: Јереван спреман да призна Карабах као део Азербејџана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала