- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Расколници заузели још једну цркву УПЦ на западу Украјине

© AP Photo / Efrem LukatskyУкрајинска застава испред цркве Свете Софије у Кијеву
Украјинска застава испред цркве Свете Софије у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2023
Пратите нас
Присталице расколничке „Православне цркве Украјине“ уз помоћ власти развалиле су врата и заузеле Николајевску цркву канонске Украјинске православне цркве у Хмецничкој области у Украјини, саопштила је УПЦ на Телеграму.

„Присталице 'Православне цркве Украјине' заузеле су Николајевску цркву у насељу Меџибож у Хмељницком округу. Групу су предводили локални предузетник Михаил Блонски и посланик Хмељничког окружног већа Александар Чернијевич. Ти људи су без икакве дозволе развалили врата цркве и променили браве“, наводи се у саопштењу.

Како се наводи, против парохијана је примењена груба сила. Полицајци који су били присутни на лицу места нису реаговали на поступке присталица расколничке цркве.
УПЦ подсећа да је крајем марта верска заједница Николајевске цркве на састанку одлучила да остане под јурисдикцијом Украјинске православне цркве.
„Мешање територијалне заједнице у активности верских организација директно је у супротности са члановима 11, 35, 140 Устава Украјине. У вези са почињеним преступима, свештеник и чланови законите верске заједнице Николајевске цркве апелују на полицију са молбом да заштити њихова уставна права и прекине самовољу присталица ПЦУ који насрћу на имовину и храмове других вероисповести“, наводи УПЦ.
Подсећамо, украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини.
Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи „контраобавештајне мере“ – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима „антиукрајинског деловања“.
Патријарх московски и целе Русије Кирил - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
Специјална операција у Украјини
Патријарх Кирил предложио да се размотри идеја округлог стола Цркава Русије и Украјине зарад мира
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала