- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Страшни Страхиња одвео Србију у финале СП – са Американцима за злато

© Фото: ФИБАБаскеташи Србија
Баскеташи Србија - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2023
Пратите нас
Српски баскеташи пласирали су се у финале Светског првенства, након што су победили Летонију резултатом 21:18. Орило се с трибина у Бечу „Србија, Србија“, па су Стојачић, Мајсторовић, Бранковић и Васић имали утисак као да играју код куће. Србија ће играти против Америке којај је победил Бразил резултатом 21:17. Финале је заказано за 18.25.
Импресиван је био Страхиња Стојачић, који је убацио чак 12 поена, од којих су већину биле далекометне тројке и то у серији.
Србија је фантастично отворила полуфинале са две брзе двојке и на семафору је резултат био 4:0.
Страхиња Стојачић. Васић, Мајсторовић, Бранковић оправдали су улогу благог фаворита, док се са трибина у престоници Аустрије орило: „Србија, Србија“.
Први посед имала је Србија. Мајсторовић је постигао прве поене. Стојачић је затим погодио и одвео Србију на 4:0.
Смањила је Летонија на 4:2. Промашена тројка Мијезиса, али офанзивни скок и нови кош за Летонце - 4:3.
Пропустио је страхиња Стојачић шансу да одведе Србију на два разлике, јер је промашио слободно бацање. Искупио се затим новом двојком и Србија је повела 6:3. Вратили су се Летонци и пришли на 6:5.
Поново је Србија била прецизна преко Бранковића и отишла је на 8:5, затим је било 8:6, па 8:7.
Стојачић је после био прецизан с линије пенала и Србија је опет била на +2 - 9:7.
Вратили су се Летонци двојком, пришли прво на 10:9, а затим и дошли до изједначења. Окренули су Летонци на 11:10. Али после промашаја Бранковића, уследио је офанзивни скок и још једна двојка маестралног Страхиње Стојачића за вођство 12:11.
Узвратили су Летонци кошем уз фаул и додатно слободно бацање, па су поново повели преко Мијезиса - 13:12.
А онда на сцену ступа страшни Страхиња Стојачић. Једна, па друга луда двојка!
И вођство 16:14!
Мајсторовић је затим рутинским полагањем одвео Србију на комфорних 17:14. Уследио је ненамеран ударац лактом Страхиње Стојачића у лице летонског репрезентативца који је пао. Гледале су снимак судије и доделиле два бацања Летонцима. Наурис Мијезис је био половичан. Промашио је прво, друго је убацио.
А онда нова двојка. Бранковић је испалио и погодио. Одвео Србију на 19:15. Узвратили су Летонци брзим полагањем - 19:16. Летонци поново погађају за 19:17. Али Страхиња Стојачић рутински полаже и одводи Србију на 20:17.
Летонија је смањила на 20:18. Мајсторовић се после фаула на полагању, нашао на линији пенала, погодио је и одвео Србију у финале, где ће се састати са Американцима, који су савладали Бразил резултатом 21:17.
Стојачић је био импресиван, чак 12 поена од чега чак пет двојки, Бранковић је убацио 4, Мајсторовић такође 4, и Васић један.
Коментатори су били у трансу код погодака и хладнокрвности Страхиње Стојачића, причали су да није са ове планете, дефинитивно.
Такође, оно што су констатовали јесте да Србија има подршку као да игра у Београду.
„Невероватно је какву подршку имамо. Хвала овим дивним људима, навијачима, заиста су невероватни. Стојачић је невероватан играч, верујемо му, и он нама. Он је луд. Најбољи наш офанзивни играч“, нахвалио је Марко Бранковић саиграча Страхињу Стојачића.
Србија је најтрофејнија нација на светским првенствима, пошто је у претходних седам издања освојила пет златних и једну сребрну медаљу. Баскеташи Србије бране златну медаљу освојену прошле године у Антверпену.
Баскеташи Србија - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2023
СПОРТ
Баскеташи Србије у полуфиналу Светског првенства
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала