- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Изложба Галерије Матице српске у Грачаници

© Фото : Спутњику уступила Галерија Матице српскеПредраг Пеђа Ђаковић, Плава гробница, 2009.
Предраг Пеђа Ђаковић, Плава гробница, 2009. - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
Пратите нас
Изложба „У славу светлости – један избор из колекције Галерије Матице српске“ постављена је у Галерији Дома културе „Грачаница“ у оквиру Видовданских свечаности.
Дом културе „Грачаница“ организује тридесет два догађаја у оквиру Видовданских свечаности које се одржавају од 1. до 28. јуна у Грачаници и осталим српским срединама на Косову и Метохији.
Изложба „У славу светлости – један избор из колекције Галерије Матице српске“ представља избор 29 репрезентативних дела из галеријске колекције - копија зидних слика и дела савремених уметника, стварајући дијалог између прошлости и садашњости.
© Фото : Спутњику уступила Галерија Матице српскеКопија према зидној слици из цркве Богородице Љевишке у Призрену, копирао Петар Балабановић
Копија према зидној слици из цркве Богородице Љевишке у Призрену, копирао Петар Балабановић - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
Копија према зидној слици из цркве Богородице Љевишке у Призрену, копирао Петар Балабановић
Копије које ће бити представљене на изложби изведене су од стране најбољих сликара-кописта друге половине 20. века, чија је делатност била везана за велике државне пројекте копирања живописа у српским црквама и манастирима, попут Зденке Живковић, Душана Михаиловића, Наума Андрића и Петра Балабановића.
Публика ће имати прилике да се сусретне и са делима савремених уметника из друге половине 20. и 21. века - Ратка Кулића, Добривоја Рајића, Вере Зарић, Предрага Пеђе Ђаковића, Благоја Срдића (Браца Бонифације), Паје Јовановића, Драгутина Инкиостри-Медењака и Анастаса Боцарића.
© Фото : Спутњику уступила Галерија Матице српскеУрош Предић, Лука Кулић, 2022.
Урош Предић, Лука Кулић, 2022. - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
Урош Предић, Лука Кулић, 2022.
Посебан сегмент изложбе посвећен је уметничким делима реализованим поводом јубилеја Галерије Матице српске – мапа „Понос нације. У збиру“ аутора Данила Вуксановића садржи дигиталне колаже са елементима из историје установе, фрагменте уметничких дела и симболе кључних области деловања у развоју током 175 година трајања.
Лука Кулић је тим поводом урадио бисту чувеног сликара Уроша Предића која је, изливена у бронзи била део велике изложбе овог уметника.
Изложба у Грачаници трајаће до 14. јула.
Изложба о Грачаници отворена у Галерији САНУ - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
КУЛТУРА
Изложба о Грачаници отворена у Галерији САНУ /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала