- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Крај Златанове ере – Ибрине сузе и порука Ђоковића: „Најјачи си брате“ /видео/

© AP Photo / Antonio CalanniЗлатан Ибрахимовић
Златан Ибрахимовић - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
Пратите нас
Фудбал ће од сада бити сиромашнији за једног великог мајстора, јер је у пензију у 42. години отишао велики Златан Ибрахимовић. Крај једне ере, једне велике каријере, где је Ибра у сузама узвратио аплаузом и клањањем навијачима Милана који су му приредили спектакуларан опроштај.
Доминирала је на Сан Сиру кореографија „Goodbye“, док је Златан узвратио слањем срца. Било је и ружних сцена, јер су навијачи Вероне против које је играо Милан меч последњег кола у сезони Серије А звиждали.
Ипак, Ибра им није остао дужан, јер им је у свом стилу одговорио:
„Само звиждите. То што звиждите и што мене видите вам је највеће остварење у овој години“, рекао је Златан.
Од уникатног мајстора у копачкама, који је постизао ефектне голове, који има лице и нос криминалца, а на терену је лаган попут балерине, опростио се и Новак Ђоковић поруком на друштвеним мрежама.
„Најјачи си, брате Ибра“, кратко и јасно је написао српски тениски ас.
Очекивало се да би Ибрахимовић још могао да игра фудбал, али након што је Милан одлучио да не продужи уговор са њим на још једну годину, Швеђанин босанског порекла одлучио је да окачи копачке о клин.
Остаће упамћен као неко ко је пркосио годинама, ко је чинио фудбал атрактивним, лепшим и другачијим. Ипак, имао је 41 годину и повреде су учиниле своје, па је у минулој сезони одиграо само 144 минута. Иза њега је и тешка операција колена, "лав", како је Златан себе пречесто волео да ословљава није могао више.
Фудбал је дао све, дао је целог себе, али је одлучио да стави тачку на једну еру и то у дресу његовог Милана у који се вратио 2019. године, а чији је члан био у сезони 2010/2011.
Ибрахимовић је каријеру почео у дресу Малмеа, да би после тога прешао у Ајакс где је показао невероватан таленат и квалитет. Памте се његови голови, када би прошао читаву одбрану, укључујући и голмана, а онда ноншалантно сместио лопту у небрањену мрежу.
Тек су прославе биле за препричавање. Увек раширене огромне руке и чврст поглед, високо уздигнутог чела. Једном речју - Златан!
Јувентус није жалио новац, па је купио 2004. године Ибрахимовића, који је касније играо за Милан, Барселону, Пари Сен Жермен. Две сезоне провео је и на Олд Трафорду у дресу Манчестер јунајтеда, да би после тога уследила егзотика и одлазак у МЛС лигу где је за Лос Анђелес Галакси на 56 утакмица постигао 52 гола.
То може само Златан. А представио се Америма голом с пола терена. Ефектно, под пречку!
Иако многи који оду у Америку, више се не врате озбиљном игрању фудбала и нагрде их да су у МЛС отишли да узму новац за крај каријере, нешто слично се тренутно дешава у Саудијској Арабији, Ибрахимовић се вратио у Милан 2019. године.
Играо је озбиљан фудбал, постизао голове, излазио на крај са 20 година млађим ривалима, али је одлучио да је свему дошао крај.
Ибра је отишао са сузама у очима, због невероватног испраћаја који су му у недељу вече на Сан Сиру приредили навијачи росо-нера. Поред њега је током меча седела његова супруга Хелена Сегер са којом има двоје деце.
Остаје жал што једна велика каријера није крунисана освајањем Лиге шампиона, јер је то један од ретких трофеја који је недостајао у богатој колекцији Златана Ибрахимовића.
Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер.
Душан Влаховић - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2023
СПОРТ
Да ли је Србин решење за „отупелу“ баварску оштрицу?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала