- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ФСБ: Кијев планирао терористички напад у Русији „прљавом бомбом“, ухапшени украјински пилоти

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Уђи у базу фотографијаРуски војник са гас маском
Руски војник са гас маском - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
Пратите нас
Украјинска специјална служба је планирала терористички напад у Русији „прљавом бомбом“ која садржи радиоактивне супстанце и која може да ту територију уништи како не би могла да се користи за живот, саопштила је Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије.
ФСБ је добила и податке да су украјинске специјалне службе учествовале у планирању и припреми међународног тероризма.

„Током истраге о припреми диверзије у мају 2023. године у циљу експлозије авиона далеке авијације који су се налазили на аеродрому ‘Северни’ у Ивановској области, постало је јасно о плановима Главне управе Министарства одбране Украјине да изврши терористички напад на територију Русије користећи такозвану „прљаву бомбу“, наводи се у саопштењу.

Истиче се да се припремао план за испоруку и производњу такозване „прљаве бомбе“ са тајмером којим се омогућава да се у исто време активирају експлозије и локација претвори у терен на коме више нема могућности за живот људи.
„Прљава бомба“ је контејнер са радиокативним изотопима и експлозивом. Приликом експлозије се контејнер уништава, радиоактивно пуњење се шири великим таласом и уништава велики део територије.

Ухапшени украјински пилоти сведоче: Кијев планирао да у Русију пребаци нуклеарно пуњење

Ухапшени пилот украјинске обавештајне службе открио је да је Кијев имао план да у Русију пребаци мала преносива нуклеарна пуњења како би извршио терористички напад, саопштила је ФСБ.
Према подацима ФСБ-а, директор војне обавештајне службе Украјине Кирил Буданов је формирао јединице које су имале лакомоторну авијацију.
Почетком године су пилоти локомоторне авијације имали пет борбених летова изнад територије Русије, оштетили су енергетске објекте у пограничним рејонима са Украјином.
У специјалној операцији су ухапшена двојица пилота нове украјинске јединице, који су признали да су у Русији извршили терористички напад и испричали о другим диверзијама које планира Кијев, наводи се у саопштењу.

„Раније је руководство украјинске обавештајне службе разматрало могућности стварања и премештања у Русију ‘прљаве нуклеарне бомбе’ са радиоактивним пуњењем и малим преносним нуклеарним пуњењем која нису много тешка“, открио је пилот Дмитриј Шимански.

Други ухапшени украјински пилот Александар Морозов испричао је да је имао задатак да лети у пару у Брјанску област и да је циљ било складиште мазута.
„Авион је био оштећен и морао сам да принудно слетим, након чега су ме заробили“, додао је он.

Пилот-диверзант: Кијев могао да планира терористичке нападе и ван Русије

Диверзантско-терористичка јединица лакомоторне авијације у саставу војне обавештајне службе Украјине могла је да делује и ван територије Русије, рекао је ухапшени пилот Шимански.
Он је навео да је дошао у Русију по задатку Главне управе обавештајне службе Министарства одбране Украјине како би предао компоненте за експлозив и дронове, а све у циљу терористичких акција на територији Руске Федерације.

„Моја обавеза је била да формирам авијационо крило које ће на малим висинама летети до било које територије у дубину Русије и било које друге државе, превозећи оружје и експлозив“, истакао је украјински пилот.

Кијев и „прљава бомба“

Крајем октобра 2022. године су извори у различитим земљама и у Украјини саопштили да кијевски режим припрема у својој земљи провокацију која је повезана са експлозијом „прљаве бомбе“ или мање нуклеарне муниције. О намерама Кијева да примени „прљаву бомбу“ објавило је и Министарство одбране Русије.
Провокација је осмишљена како би се окривила Русија да је она применила оружје за масовно уништење у украјинском сукобу и како би пласирали у свету моћну антируску кампању и срушили поверење које има Москва.
Русија зна да Кијев може да направи „прљаву бомбу“ од компоненти нуклеарног горива и технологија које се налазе у Украјини, изјавио је председник Русије Владимир Путин крајем октобра прошле године на пленарној седници Међународног дискусионог клуба „Валдај“. Путин је тада додао да Кијев чини све како би сакрио трагове да припрема „прљаву бомбу“.
Русија је веома забринута јер је то веома опасна ситуација која може да се претвори у светску катастрофу, истакао је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.
Из различитих извора је откривено да је под вођством Запада Кијев почео реализацију плана за стварање „прљаве бомбе“, да је руководству Источног рударског комбината, који се налази у граду Жуте воде у Дњепропетровској области, као и Кијевског Института за нуклеарна истраживања, дат задатак да произведе „прљаву бомбу“.
Информација да Кијев припрема „прљаву бомбу“ је проверена, рекао је тада министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров. Русија ће разматрати употребу такве бомбе, ако се то догоди, као чин нукеарног тероризма, наводи се у писму сталног представника Русије при УН Василија Небензје које је упућено генералном секретару УН Антонију Гутерешу.
Русија ће и даље да обавештава светску јавност о претњи коју носи примена украјинске „прљаве бомбе“ како би се свет подстакнао да активно спречи такво понашање Кијева, истакао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Знак радијације у зони Чернобиља - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2023
РУСИЈА
Русија прати могућност да Украјина направи „прљаву“ бомбу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала