- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Пред грађанима Србије важан документ о сукобу у Украјини: Циклус Оливера Стоуна ускоро на РТС

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаАмерички редитељ Оливер Стоун
Амерички редитељ Оливер Стоун - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
Пратите нас
Одлука РТС-а да откупи филмове Оливера Стоуна о Украјини и његову серију „Тајна историја Сједињених Држава“ сјајан је програмски потез јер се тај режисер показао као савест и најрадикалнији глас не само Холивуда него и целе Америке, сматра Мирољуб Стојановић.
Филмска редакција Радио-телевизије Србије откупила је пакет дугометражних документарних филмова троструког оскаровца Оливера Стоуна који се баве кризом у Украјини, потврђено је Спутњику.

„Украјински циклус“ Оливера Стоуна

Реч је о филмовима који се баве генезом сукоба у Украјини – „Украјина у пламену“ и „Откривање Украјине“ које је Стоун снимио заједно са украјинским редитељем Игором Лопатенком.
У филму „Украјина у пламену“ из 2016. саговорници су председник Русије Владимир Путин, бивши украјински председник и министар унутрашњих послова Виктор Јанукович и Виталиј Захарченк. Филм говори о догађајима који су довели до свргавања Јануковича, о протестима на Мајдану, трговинском споразуму Украјине са ЕУ, улози невладиних организација у „обојеној револуцији“…
Други филм „Откривање Украјине“ који ће бити приказан на РТС-у прича је о последицама рата у Донбасу и о доласку на чело Украјине Владимира Зеленског.
На РТС-у ће ускоро бити приказана и Стоунова серија од 12 епизода „Тајна историја Сједињених Држава“.

Савест и најрадикалнији етички глас Америке

Филмски критичар, публициста и директор издаваштва Филмског центра Србије Мирољуб Стојановић каже за Спутњик да је Оливер Стоун савест и најрадикалнији етички глас Америке у овом тренутку.
Већ дуго година у Холивуду постоји једно крило врло либералног мишљења и ту бакљу отпора запалили су велики глумци попут Мерил Стрип, Тима Робинса, Сузан Сарандон и Џека Николсона који су били јако велики критичари и опоненти америчком интервенционизму.
„Ипак је Стоун отишао најдаље јер је у свом критичком преиспитивању америчке историје и америчких потеза после Другог светског рата био немилосрдан, нашао се на мети многих напада, постао је без сумње једна од најконтроверзнијих личности модерне америчке историје, а притом имамо посла са уметником највећег могућег моралног дигнитета. Одлуку РТС-а да прикаже два 'украјинска филма' Оливера Стоуна и пре свега серију, о филмовима не могу да говорим јер их нисам видео али их очекујем с радошћу, дочекао сам с усхићењем. То је један сјајан програмски потез“.

„Тајна историја Сједињених Држава“

У серији „Тајна историја Сједињених Држава“ која је једна од најконтроверзнијих у америчкој историји, Стоун је задро у неке врло болне аспекте америчке историје, почев од тренутка кад је Хари Труман одлучио да баци атомску бомбу на Хирошиму и Нагасаки, подсећа Стојановић.
Серија је за нас интересантна јер су прва два или три наставка премијерно била приказана у Загребу на њиховом чувеном, субверзивном фестивалу 2013. године.
„Тад се појавио и сам Оливер Стоун у друштву фантастичних саговорника, интелектуалаца великог кредибилитета какви су Славој Жижек или нама посебно драги Тарик Али, британски сјајни интелектуалац, велики европски левичар пакистанског порекла, пријатељ Мика Џегера и човек који је у Британији савест и глас против многих британских спољнополитичких потеза. Ова серија ће осветлити многе ствари које нам измичу на један врло радикалан начин. У сваком случају, реч је о једном прворазредном догађају и мислим да је величанствено то што ћемо имати прилику да најзваничније у једном фантастичном континуитету видимо због чега је Стоун постао толико радикално савест америчког друштва новијег доба“.

Филмови о Путину, Кастру и Моралесу – морално опредељење Оливера Стоуна

Стојановић истиче да су Стоунови документарци о Путину, Фиделу Кастру и Еву Моралесу пронели глас о њему као човеку који уме да буде јако неугодан по естаблишмент и као „врло истуреном опоненту америчкој политици“.
Оливер Стоун је човек који радикално стоји на бранику критичког сагледавања наше савремености и његови ангажмани кроз те филмове стоје на линији не толико његовог политичког, него моралног опредељења.
„Оливер Стоун је истовремено бивајући америчка савест новијег доба не само политички денунцијант лоших потеза америчке администрације или некаквог њиховог војног интереса, он је пре свега глас оне грађанске Америке која не пристаје на манипулације, исхитрене одлуке и на једнострано виђење ствари. Два 'украјинска филма' гледаћу са великим нестрпљењем у очекивању да се ситуација, много више него у једној црно-белој верзији братоубилачког рата, прикаже у неком комплекснијем светлу. И управо због репутације Стоуна очекујем много поузданију, реалнију и објективнију слику“, закључио је Стојановић.
Владимир Путин и Оливер Стоун  - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2021
Како је вијетнамски херој постао највећи амерички дисидент и „пријатељ“ Путина и Кастра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала