Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина отворена за нове изборе у четири општине на северу Косова и Метохије, али уз услове

Пратите нас
Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је данас да би нови избори у четири општине на северу КиМ могли да буду организовани у складу са „уставним и законским оквиром“, саопштено је из њеног кабинета.
Османијева је то рекла након састанка са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком и додала да би „требало да се обезбеди демократско учешће грађана који живе у те четири општине“, преносе приштински медији.
Османијева је на састанку изразила „пуну посвећеност да се заједно са међународним партнерима ради на томе да на северу земље владају ред и закон и да се очува суверенитет Републике Косово“.
Како је рекла, на састанку је поновила став да је „кажњавање криминалних група и појединаца, који су користили насиље над полицијом, новинарима, припадницима Кфора, Еулекса и грађанима једини начин за дугорочну стабилност“.
Са друге стране, министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала Шварц изјавила је данас да је Приштина, након немира, отворена за могућност одржавања нових избора у четири општине на северу КиМ, али да је потребно предузети и друге кораке.
„Да, отворени смо за изборе у те четири општине, али да бисмо имали нове изборе, потребни су нам међукораци“, рекла је Гервала након састанка са чешким министром спољних послова у Прагу, преноси Ројтерс.
Ескобар, Димитар Ковачевски и Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
СРБИЈА
Три захтева Куртију: Лајчак и Ескобар пред долазак у Београд
Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак у Београду - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
СРБИЈА
Парадокс нове турнеје: Ескобар и Лајчак критикују Куртијa, а захтеве доносе – Србима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала