Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Срби испред општина на северу Косова: У Лепосавићу одмерили снаге са америчким војницима Кфора

© Sputnik / Теодор АнастасијевићБлокада Кфора у близини општине Звечан
Блокада Кфора у близини општине Звечан - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
Пратите нас
Ноћ на северу Косова и Метохије протекла је мирно, а Срби се даље окупљају испред зграда општина у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку.
Окупљени не одустају од својих захтева, а то је повлачење специјалних јединица полиције тзв. Косова, да нови албански градоначелници не долазе у зграде општина и ослобађање ухапшених Радоша Петровића и Душана Обреновића.
У општинским зградама су и даље полицајци, док су припадници КФОР-а између окупљених грађана и полиције.
Припадници Кфора јуче су делимично уклонили бодљикаву жицу која се налазила на главној улици у Звечану која води до зграде општине и испред које је највећи број окупљених грађана, док је на улици остала метална ограда која раздваја грађане од припадника Кфора. Жица је остала на споредним прилазима згради.
Специјалци тзв. косовске полиције се и даље се налазе у згради општине Звечан испред које је паркирано неколико блиндираних возила.

Лепосавић: „Радничке спортске игре“ тик уз бодљикаву жицу

Срби у Лепосавићу данас мирно протестују девети дан заредом, а исто толико новопостављени градоначелник Љуљзим Хетеми није одлазио кући. Он спава у општинској згради.
На платоу испред зграде локалне самоуправе је око десетак возила Кфора, као и два оклопна возила специјалне јединице тзв. косовске полиције. Они су од грађана раздвојени металном оградом која је обавијена у обруч дуплом бодљикавом жицом.
Као вид перформанса, тик уз бодљикаву жицу коју је прошле недеље поставио Кфор, данас су настављене „Радничке спортске игре 2023“, које су почеле јуче. Те игре се већ више од од 45 година традиционално одигравају у Лепосавићу у ово време.
У оквиру игара, окупљени су одмерили снаге у надвлачењу конопца са америчким војницима из састава Кфора. Американци су победили укупним резултатом 2-1.
У посети Косову и Метохији су специјални изасланик САД Габријел Ескобар и специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, који су се синоћ састали са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.
Они се данас састају са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи и опозицијом, али и са представницима Српске листе и српског невладиног сектора.
Још нема званичне потврде да ће Лајчак и Ескобар посетити север Косова и Метохије.
Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
СРБИЈА
Ескобар: ЗСО мора бити формирана чак и ако је Курти не жели
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала