- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Афера До Квон потреса Црну Гору пред изборе: Дрма ли се Европа сад

© Sputnik / Бобан НововићСедиштњ Покрета "Европа сад"
Седиштњ Покрета Европа сад - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
Пратите нас
Мирна кампања у Црној Гори узаврела је четири дана пред парламентарне изборе у Црној Гори афером око јужнокорејског краља криптовалута До Квона и његових наводних веза с Милојком Спајићем и Покретом Европа сад. По оцени аналитичара, реч је о покушају да се уздрма тренутно најјачи политички чинилац на црногорској сцени.
Премијер Дритан Абазовић сазвао је за данас сједницу Вијећа за националну безбједност. На дневном реду ће бити, како се наводи, „разматрање и анализа доступних информација, које се односе на стране држављане које међународни партнери потражују због постојања основа сумње да су умијешани у тешка кривична дјела и за које постоји посебан интерес националне безбједности“.
Сједница је заказана два дана након што је у жижу јавности доспео случај јужнокорејског држављанина До Квона за ког се тврди да је финансирао предизборну кампању Покрета Европа сад за прошлогодишње локалне, априлске председничке као и предстојеће парламентаре изборе.
До Квон, који је у марту ухапшен на подгоричком аеродруму и оптужен за фалсификовање докумената недавно је пуштен из притвора да се брани са слободе, уз кауцију од 400.000 евра.

Ђукић: Два циља напада на Спајића

Аналитичар Стефан Ђукић каже за Спутњик да је афера удар на Покрет Европа сад и на Милојка Спајића, предсједника тог покрета, а да за њега лично није изненеђење што се то дешава свега неколико дана пред парлментарне изборе.
„Напад има двоструку намјену: једна је да пољуља или умањи рејтинг Покрета Европа сад (ПЕС), који је тренутно највећи политички чинилац на црногорској сцени, и да се што више, ако је могуће, смањи њихов успјех на предстојећим изборима. Да се људи који су намјеравали да их гласају поколебају, па да не изађу на изборе или да заокруже неког другог. Оно што је мени занимљиво јесте што сам пратио коментаре на друштвеним мрежама и сви се питају зашто се увијек у Европи сад напада Спајић, а никада Милатовић, Ињац, Ивановић...То се ради намјерно и са циљем да се направи раскол, нека врста проблема у ПЕС-у“, вјерује Ђукић.
Он додаје да је код њега само дилема да ли је напад са краткорочним циљем да се умањи политички утицај и снага ПЕС, или је ово дио дугорочне стратегије према том политичком савезу.
„Ако је ово прво, да се пет дана пред изборе умањи резултат ПЕС-а, који по неким процјенама треба да добије од 30 до 35 одсто гласова, онда је то, по мом суду, очајнички покушај неких партија које су свјесне да не стоје најбоље код бирача. Али ако ово има за циљ дугорочну стратегију, онда може бити да се циља раскол и свађа у ПЕС-у, да и ако они формирају владу да она не буде дугорочна“, наводи Ђукић.
Ваља поменути и да је Милојка Спајића из трке за предсједника Црне Горе удаљила одлука Државне изборе комисије, јер је Спајић имао и држављаство Србије.

Шта су рекли политичари

Предсједник Покрета Европа сад Милојко Спајић прокоментарисао је одлуку премијера Дритана Абазовића да сазове ванредну сједницу Вијећа за националну безбједност.
„Има ли веће фрке од губитка функције за људе који немају алтернативу од политике? Најбоље да се откажу избори док се не испита корејски Д.К. чуш мене Синђа, а можда да се укључи и Савјет безбједности Уједињених нација“, написао је Спајић на Твитеру.
Абазовић је поручио да није тачно да је лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић пријавио МУП-у корејског оптуженика До Квона, прије његовог хапшења, како је тврдио сам Спајић.
Абазовић је казао да је прочитао писмо јужнокорејског држављанина До Квона, који је ухапшен 23. марта на подгоричком аеродрому.
У писму се истичу наводне везе Квона са лидером Покрета Европа сад Милојком Спајићем. Достављено је кабинету предсједника, а Абазовић је упознат за његовим садржајем.
Лидери ДНП Милан Кнежевић и НСД Андрија Мандић траже од Владе и тужилаштва да расвијетле дјеловање и контакте „краља криптовалута“ у Црној Гори, сумњају да је неко дао декрет да се не отвара „Пандорина кутија“. Кнежевић је рекао да траже због легитимитета изборног процеса да се огласе Дритан Абазовић, Марко Ковач, Владимир Нововић а и предсједник државе Јаков Милатовић - јер ако је тачно да је До Квон финансирао кампању за предсједничке изборе улазимо у фазу да не знамо кога је све он финансирао.
Лидер ПЗП-а Небојша Медојевић је на пресу саопштио да је вјероватно До Квон мјесец дана живио у Београду у стану Милојка Спајића.
Из Европе сад су одговорили да „Политичке партије, које из немоћи немају шта конкретно да понуде грађанима, прибјегли су састављању предизборне „Квон коалиције“, а носилац приче је Јужнокорејац, који има сличну улогу као некадашња звијезда судских монтирања, Саша Синђелић.
„Многи субјекти и појединци лажима о Квону крију страх од изборног дебакла“, саопштено је из Покрета Европа сад. Из тог политичког савеза такође постављају питање ко је од службеника АНБ-а посјећивао Квона у притвору и сугерисао му јасне инструкције које треба да садржи писмо, са планом да се исто употријеби у последњој недјељи пред изборе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала