- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина о рушењу Каховске ХЕ: Позивамо на поштовање хуманитарног права

© AP Photo / Ukraine's Presidential Office via APПоглед на разрушену Каховску хидроелектрану
Поглед на разрушену Каховску хидроелектрану - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
Пратите нас
Кина у светлу рушења Каховске хидроелектране позива да се поштују норме хуманитарног права, као и да се осигура безбедност цивила и објеката, изјавио је на конференцији за медије портпарол Министарства спољних послова Кине Ван Венбин.
„Обратили смо пажњу на одговарајуће извештаје и изражавамо озбиљну забринутост због оштећења бране Каховске хидроелектране, као и забринутост због хуманитарних, економских и еколошких последица које је оно изазвало“, рекао је дипломата.
Он је напоменуо да „Кина позива све стране у сукобу да се придржавају норми међународног хуманитарног права и чине све могуће да осигурају безбедност цивилног становништва и цивилних објеката“.
„Став Кине о украјинском питању је јасан и доследан, у тренутној ситуацији надамо се да ће све стране бити посвећене политичком решавању украјинске кризе и заједнички допринети смиривању ситуације“, закључио је он.
Током ноћи између понедељка и уторка, гранатирање које је извела украјинска војска проузроковало је рушење горњег дела Каховске хидроелектране. Напад је, према претпоставкама изведен из вишецевних ракетних система „ољха“. Према речима начелника администрације Новокаховског градског округа Владимира Леонтјева, уништени су вентили на брани, док сама брана није оштећена.
Рушење Каховске хидроелектране кавер - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
МУЛТИМЕДИЈА
ИНФОГРАФИКА Рушење Каховске хидроелектране
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала