- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бивши генерални секретар НАТО: Неке чланице Алијансе желе индивидуално да шаљу војску Украјини

© AP Photo / Olivier MatthysЗаставе земаља-чланица НАТО-а испред седишта Алијансе у Бриселу
Заставе земаља-чланица НАТО-а испред седишта Алијансе у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2023
Пратите нас
Неке земље Алијансе могле би да самостално пошаљу војску у Украјину, у случају да на самиту у Виљнусу Кијев не добије реалне гаранције, изјавио је бивши генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен за лист „Гардијан“.

„У случају да НАТО не може да се договори о јасном путу за Украјину, постоји велика вероватноћа да неке земље могу саме да предузму мере“, рекао је он.

Није искључио да у случају да Украјина ништа не добије у Виљнусу, онда ће Пољска озбиљно размотрити формирање коалиције. Према његовим речима, за Пољском ће уследити балтичке земље уз могуће увођење сопствене војске.
Расмусен сматра да би писане гаранције за Украјину морале да обухвате обавештајне податке, заједничке вежбе, ширење производње муниције, сарадњу са НАТО-ом и испоруке оружја.
Бивши генерални секретар верује да ће питање чланства Украјине у НАТО-у бити покренуто на самиту у Виљнусу. Додао је да је разговарао са неким источноевропским лидерима и да постоји јака група источноевропских и централноевропских савезника који желе формирање јасног пута Украјине са циљем њеног чланства у НАТО.
Раније је украјински председник Владимир Зеленски изјавио да Украјина рачуна на то да ће добити безбедносне гаранције на НАТО самиту у Виљнусу и јасан позив за чланство у Алијансу. Истакао је да су украјински војници разочарани тиме што Украјина до сада није добила јасну потврду о чланству у ЕУ и НАТО.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2023
РУСИЈА
Кремљ: Русија ће осигурати своју безбедност – то искључује ширење НАТО и чланство Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала