- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Пушилин за Спутњик: Украјинско присуство у Артјомовску је мит; Нова граница може да прође дуж Дњепра

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаВојници у Артјомовску
Војници у Артјомовску - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2023
Пратите нас
Мит који су прошириле кијевске власти о „украјинском присуству“ у Артјомовску нема везе са стварношћу, изјавио је лидер Доњецке Народне Републике Денис Пушилин у интервјуу за Спутњик.

„Знате, ово је тако типично за украјински режим и, имајући у виду монопол на информациону компоненту, они себи дозвољавају, и умногоме прилично успешно, да чак обману своју публику. Ниједног украјинског злочинца тамо нема, ниједан украјински војник тамо не постоји, град је потпуно под контролом Русије. Мит о томе да је Артјомовск, макар неки његов део (под украјинском контролом), апсолутно не стоји“, рекао је Пушилин.

Према његовим речима, управо то се догодило са доњецким аеродромом — Украјинци су га у медијима „држали“ још дуго након што тамо одавно није било ниједног њиховог војника. Иста ситуација се, према његовим речима, поновила у Соледару.

„Са Артјомовском је ситуација још гора. Артјомовск сам лично већ цео обишао и тамо је био и (вицепремијер) Марат Шакирзјанович Хуснулин, који је дао своју оцену о могућностима обнове. Али, украјински режим, истовремено, наставља да демонстрира да је макар неки део града под њиховом контролом“, објаснио је лидер ДНР.

Он је закључио да украјинска војска упоредо са тим покушава некако да побољша своје положаје на прилазима Артјомовску, али руски војници те покушаје спречавају.
Оснивач "Вагнера" Евгеније Пригожин саопштио је 20. маја да су руске снаге успоставиле пуну контролу над Артјомовском.
Артјомовск се налази у ДНР северно од Горловке. То је важно саобраћајно чвориште за снабдевање украјинске војске у Донбасу.
Борбе за град су трајале месецима.

Референдум због назива града?

Пушилин се такође осврнуо и на назив града, рекавши да би након обнове града могао бити одржан званичан референдум о његовом имену, али да је већ сада јасно да локални становници подржавају раније прихваћени назив.
„Био сам у могућности да више пута разговарам и са евакуисаним грађанима Артјомовска, као и са нашим становницима ДНР и сви једногласно инсистирају на називу Артјомовск. Зашто? Зато што од рођења памтимо и знамо овај град као Артјомовск. Он је назван у част човека који је својевремено основао Доњецку Криворошку Републику. Зашто морамо да га другачије називамо? То је наш симболизам и наше мишљење“, рекао је Пушилин.
Он је истакао да је назив града Артјомовск у складу са указом, према коме се називи градова и региона републике враћају на оне од 11. маја 2014. године, када је ДНР прогласила независност од Кијева.

Украјинске снаге треба потиснути најмање 500 километара

Пушилин такође сматра да украјинску војску тренутно треба потиснути најмање 500 километара од административне границе нових региона, а нова граница могла би да прође дуж Дњепра, иако у будућности треба ослободити целу Украјину.
Према његовим речима, ослобађање четири нова руска региона у оквиру његових административних граница није довољно, јер се гранатирање и диверзије са украјинске стране у овом случају настављају.
„Не зато што ми то хоћемо, већ зато што нам је јасно са ким имамо посла. Ради се о украјинским режиму, који је потпуно марионетски. Уопште, Запад, који апослутно контролише све процесе, наравно нема за циљ слободну, просперитетну Украјину“, нагласио је Пушилин.
Он је нагласио да је једино решење – потиснути Оружане снаге Украјине што даље.

„Сада се поставља питање колико далеко их треба потиснути да не би гранатирали наша насеља? Тренутно то минимално треба да буде 500 километара. Јасна нам је карта Украјине и разумемо где би могла бити граница. То треба да буде Дњепар као природна баријера. Али, опет, ту је следећа ситуација: ми смо сада поред Дњепра и правимо неку паузу. Али, непријатељ ће ову паузу засигурно искористити за прегруписавање како би се опет снабдео наоружањем и да би испрао мозгове грађанима који су остали у Украјини, оценио је лидер ДНР.

Он је додао да оваква перспектива приморава „руске снаге да се у будућности не зауставе на Дњепру“.
„Сматрам да док Украјина не буде потпуно ослобођена, притом, без икаквих варијација, неки регион Пољске, некеи регион Румуније, неки регион Мађарске, ситуација се неће завршити, закључио је он.
Руска војска - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
РУСИЈА
Пушилин за Спутњик: Кијев покушао да пробије линију одбране у ДНР – напад успешно одбијен
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала