- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пушилин за Спутњик: Кијев покушао да пробије линију одбране у ДНР – напад успешно одбијен

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаРуска војска
Руска војска - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
Пратите нас
Украјинске снаге покушале су да пробију линију одбране у ДНР користећи велику количину војне технике, али руске јединице су биле спремне и успешно су одбиле напад, изјавио је за Спутњик в.д. лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.
Како је рекао, руске трупе тренутно напредују у веома тешким околностима, с обзиром на нову технику која је испоручена Кијеву, што је праћено и губицима.

„Међутим, ти губици су неупоредиви са губицима противника које су украјински режим, украјинске оружане формације претрпеле на различитим деловима фронта покушавајући да пробију нашу линију одбране. То се односи на губитке и у људству и техници“, истакао је Пушилин.

Он је прецизирао да су у покушај напада била укључена и оклопна возила „леопард“, авиони и хеликоптери противника.

„Војници кажу да до сада нису видели толику количину војне технике која је истовремено ангажована. Међутим, ми смо извукли одређене закључке на основу других фаза специјалне операције и у великој мери смо били спремни за те акције. Јединице су деловале координисано, у сарадњи са авијацијом, артиљеријским јединицама што је омогућило да се дејства противника одбију прилично успешно“, појаснио је Пушилин, додајући да су руске снаге уништиле прилично велики број тенкова „леопард“.

Украјина ће поново покушати да крене у офанзиву – Запад тражи резулате

Кијевски режим се не обазире на губитке и предузимаће нове покушаје офанзиве, изјавио је за Спутњик в.д. лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.
„Немамо никакве илузије да се све завршило на овоме и да су ова три дана када су били активни све на шта су способни“, рекао је Пушилин.
Како је додао, постоји више разлога који говоре супротно: први је то што Запад подстиче Кијев да покаже неки резултат јер треба да положе рачуне пред пореским обвезницима где и на шта су потрошене огромне суме новца које су уложене у Оружане снаге Украјине.

„Као друго, поједине групе, а овде мислим на кијевски режим, ипак желе да постигну бар некакав успех. То им је важно у политичком смислу. Зато се не обазиру на жртве, губитке и поново ће покушати да изведу офанзиву“, оценио је Пушилин.

Како је саопштио министар одбране Русије Сергеј Шојгу, Кијев је кренуо у дуго обећавану офанзиву на различитим секторима фронта, концентришући велику количину војне технике и људства, али руске снаге су осујетиле све покушаје противника да нападне. За три дана украјинске снаге су изгубиле преко 3.700 војника.

Рушење Каховске ХЕ

Кијевски режим се одлучио на рушење Каховске хидроелектране страхујући од офанзиве руских Оружаних снага, оценио је Пушилин.
„Није искључено да су на неки начин покушали тако да се обезбеде да би могли да се пребаце на злогласну контраофанзиву на другим деловима фронта. Постоје докази за то последњих дана – максимално су се активирали у односу на претходни период и по питању људства и по питању технике, при томе мислим и на тенкове 'леопард' и остало“, навео је Пушилин.
Према његовим речима, Украјина је свесно то урадила.
„Знамо коме то иде у прилог, какав је био њихов циљ. Код њих је црвеним исписано: уништити инфраструктуру и то ону кључну. Они предузимају кораке којима наносе штету и себи. Изгледа да су проценили да ће себи нанети много мање штете, а да је за Русију то од кључног значаја“, сматра Пушилин.
Како је додао, Доњецка Народна Република спремна је да, у случају потребе, помогне Херсонској области у санацији последица поплаве након рушења једног дела Каховске хидроелектране.
„Херсонска област нам се до сада није обраћала за помоћ. Али у оваквим ситуацијама ми се налазимо у контакту и спремни смо да се одазовемо чим буде потребно, нису потребна никаква писма. Међутим, у овој фази капацитети који су ангажовани успевају да се изборе са свим“, рекао је Пушилин, додајући да у Херсонској области већ помажу стручњаци, укључујући спасиоце са Крима, из Краснодарског краја и Ростовске области.
Сателитски снимак оштећења Каховске хидроелектране - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
РУСИЈА
Патрушев: САД, Британија и партнери у НАТО-у треба да одговарају за дизање Каховске ХЕ у ваздух
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала