- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бела кућа: Губици украјинских снага током офанзиве очекивани, САД и партнери спремни да помогну

© AP Photo / Carolyn KasterБела кућа у Вашингтону
Бела кућа  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2023
Пратите нас
Губици украјинских снага у офанзивним дејствима били су очекивани, изјавио је портпарол Беле куће Џон Кирби у интервјуу за Си-Ен-Ен.

„Разуме се да се губици могу очекивати у овим интензивираним борбама. Намеравамо да се концентришемо на оно да ако и када (украјински) председник (Владимир) Зеленски буде желео да ратује дуж ове линије или било које друге, добије сву неопходну подршку не само од Сједињених Америчких Држава, већ и од 50 наших партнера“, саопштио је Кирби.

Он је додао да је амерички председник Џозеф Бајден на састанку са британским премијером Ришијем Сунаком доста времена посветио разматрању тога шта се може урадити ради „обезбеђења њихове спремности у предстојећим недељама и месецима“.
Сам Бајден је одбио да коментарише последња дешавања у зони борбених дејстава, али је изјавио да оптимистично гледа на развој сукоба.
Претходно је министар одбране Русије Сергеј Шојгу објавио да је Кијев током три дана предузео давно обећану офанзиву на разним деловима фронта и да је у том циљу концентрисао велики број технике и људства. Према Шојгуовим речима, Оружане снаге Русије осујетиле су покушаје офанзиве, зауставивши непријатеља. Министар је нагласио да су украјинске снаге за три дана изгубиле готово 3.175 људи.

САД спремне да помогну настрадалима у поплавама због рушења Каховске ХЕ

Говорећи о последицама рушења Каховске хидроелектране, Кирби је потврдио да су САД спремне да пошаљу помоћ настрадалима.

„САД осуђују свако насиље над људима који се труде да спасу своје суседе, пријатеље и породицу или над људима који траже спас. То је потпуно неприхватљиво“, одговорио је он на молбу да прокоментарише саопштења украјинске стране о гранатирању спасилаца, али није могао да их потврди.

Кирби је додао да не може да каже да ли је изводљива идеја о престанку ватре у руско-украјинском сукобу у зони поплава и спасилачких акција.
Током ноћи између понедељка на уторак, гранатирање које је извела украјинска војска проузроковало је рушење горњег дела Каховске ХЕ. Напад је, према претпоставкама изведен из вишецевних ракетних система „ољха“. Према речима начелника администрације Новокаховског градског округа Владимира Леонтјева, уништени су вентили на брани, док сама брана није оштећена.
Херсонске власти су саопштиле да док траје спасилачка операција у насељима Херсонске области украјинске снаге отварају ватру.
Украјински војници током обуке на немачким тенковима леопард - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2023
РУСИЈА
Украјинска офанзива или катастрофа: Како је „традиционална тактика“ војске САД ударила у руски зид
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала