- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Највернији савезник Вашингтона: Шта је порука ако Британац дође на чело Алијансе

© AP Photo / Frank AugsteinБритански министар одбране Бен Волас
Британски министар одбране Бен Волас - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2023
Пратите нас
Ако на чело НАТО-а дође представник из Велике Британије, земље која је највернији савезник САД, односи између Алијансе и Русије биће све гори. Вашингтон и Лондон ће јачати своје везе и испоручивати Украјини оружје у већим количинама.
Постојаће могућност ескалације сукоба јер се напетост и тензија неће осетити само на границама Русије, већ и на северном крилу, оцењују за Спутњик руски експерти.
Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден изјавио је да постоји могућност да следећи генерални секретар НАТО буде представник Велике Британије.
„Можда, видећемо. Морамо да постигнемо консензус у НАТО-у и да видимо шта ће се десити“, рекао је Бајден током заједничке конференције за новинаре са британским премијером Ришијем Сунаком у Белој кући, упитан да прокоментарише изгледе за именовање британског министра одбране Бена Воласа за генералног секретара Алијансе.
Он је додао да још није постигнута сагласност о кандидату за следећег генералног секретара НАТО, а разговори о томе ће бити настављени.

Лондон – највернији савезник Вашингтона

Константин Блохин, водећи истраживач за безбедносне студије Руске академије наука, каже да могућност да на челу Алијансе буде британски министар одбране није изненађујућа.
„Ово уопште није чудно. Сједињене Америчке Државе и Велика Британија имају посебан однос. Лондон и Вашингтон су веома блиски пријатељи. Они данас воде Хладни рат против Русије и инцијатори су антируских санкција. Ове две земље смишљају разне провокације и покушавају да консолидују цео Запад“, објашњава саговорник Спутњика.
Руски политиколог Јуриј Светов подсећа да је раније било неких разговора о опцијама да за именовање генералног секретара НАТО-а буде представник Летоније или Естоније.

„И није искључено да сада британски премијер Риши Сунак утиче на америчког председника Џозефа Бајдена да на чело НАТО-а дође британски министар одбране Бен Волас. Сам Волас такође жели ову функцију, па ће се вероватно и наћи на челу Алијансе. Овај човек се представља као „страшни ратник“ који зна како да „уништи“ Русију. На овом месту ће се сигурно наћи неко из Велике Британије из разлога што је ово земља која се у потпуности потчињава Американцима“, истиче наш саговорник.

Слично мишљење дели и руски политиколог Владимир Шаповалов који каже да је Лондон највернији савезник Вашингтона.
„Ова земља је десна рука Сједињених Америчких Држава у блоку НАТО. САД су главни лидер у овој организацији, а Велика Британија заузма одмах место после њих. Поред тога, не треба заборавити да није Вашингтон тај који управља многим акцијама Кијева током борбених дејстава, него британске војне и обавештајне службе“, децидан је наш саговорник.

Јачање веза између Вашингтона и Лондона

На питање шта ће бити ако на чело Алијансе дође представник Велике Британије, Владимир Шаповалов каже да ће ова могућа одлука још више ојачати везу између Вашингтона и Лондона.
„С друге стране, таква одлука ће ојачати и позицију Лондона. А јачање Велике Британије истовремено ће довести до даљег слабљења и елиминисања независности војно-политичке сфере континенталне Европе. Пре свега, њених лидера – Француске и Немачке. Што се тиче Русије, однос Алијансе и ове земље се неће променити. НАТО је у рату са Русијом. И уопште није битно ко ће бити на чело НАТО-а. Ова организација ће наставити да подржава Украјину и шаље оружје“, упозорава наш саговорник.
Према мишљењу Константина Блохина, ако на чело НАТО-а дође представник Велике Британије, може се очекивати појачана антируска хистерија на информационом простору.
„Трудиће се на све могуће начине да демонизују Русију. Наравно, наставиће да подржавају Украјину, шаљу оружје... Нови хладни рат између Русије и Запада трајаће деценијама. Они нашу земљу неће тек тако лако оставити на миру“, наглашава стручњак.

Односи између Алијансе и Русије биће све гори

На питање какви се могу очекивати односи између Русије и Алијансе, Светов каже да ће бити све гори.
„Када Русија победи у специјалној војној операцији, можда ће почети нека врста ревизије ових односа. Можда ће у неким питањима доћи до попуштања тензија. Али, док не победимо, ствари ће бити само горе. Из разлога што ће подршка Украјини од стране НАТО-а бити све већа ако на чело Алијансе дође британски представник“, каже овај стручњак.
Мандат актуелног генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга истиче 30. септембра 2023. године.
Медији су раније писали да Велика Британија лобира да се за генералног секретара Алијансе именује министар одбране те земље Бен Волас. Волас је једном приликом упозорио да постоји претња од глобалног конфликта крајем декаде и то са Русијом и Кином.
НАТО - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2023
Специјална операција у Украјини
Подстичу НАТО на директан сукоб с Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала