- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Оптужница против Трампа: 37 тачака, адвокати се повукли, огласила се Бела кућа, оптужен и помоћник

© AP Photo / Mary AltafferДоналд Трамп у пратњи судске страже
Доналд Трамп у пратњи судске страже - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2023
Пратите нас
Бивши амерички председник Доналд Трамп суочава се са 37 тачака оптужнице, укључујући оптужбе за неовлашћено задржавање поверљивих докумената и заверу ради ометања правде након што је напустио Белу кућу 2021. године, наводи се у документима савезног суда који су објављени данас.
Министарство правде САД је отпечатило оптужницу у дану када су двојица Трампових адвоката дала оставке, а бивши помоћник такође суочен са оптужбама.
Он би требало да се први пут појави пред судом у Мајамију у уторак, дан пре свог 77. рођендана, преноси Ројтерс.
Оптужница против бившег председника САД по федералним оптужбама је без преседана у америчкој историји и до ње је дошло када је Трамп, према релевантним анкетама, главни кандидат за републиканску председничку номинацију следеће године.
Истражитељи су запленили око 13.000 докумената са Трамповог имања Мар-а-Лаго у Палм Бичу на Флориди пре скоро годину дана, након чега је око стотину означено као поверљиво, иако је један од Трампових адвоката раније рекао да су сви записи са ознакама о поверљивости враћени влади.
Бивши амерички председник Доналд Трамп написао је на својој друштвеној мрежи „Истина“ да је заједно са њим оптужен и његов помоћник Волт Наута.
Наута је радио за Трампа док је био председник САД, након чега је постао његов помоћник у његовој кући на Флориди, преноси Ројтерс.
Како наводи агенција, Наутин адвокат Стенли Вудворд одбио је да коментарише ове наводе.
Двојица адвоката који заступају бившег председника САД Доналда Трампа, који је федерално оптужен за незаконито чување поверљивих докумената, опструкцију и друга кривична дела, саопштили су данас да се повлаче.
„Јутрос смо поднели оставке као саветници председника Трампа и више га нећемо заступати ни у случају оптужнице,ни у истрази у вези са догађајем 6. јануара (протест Трампових присталица испред Конгреса)“, наводи се у заједничкој изјави Џима Трастија и Џона Роулија.
Трамп је навео да ће ускоро именовати нове адвокате.
Председник САД Џо Бајден није унапред знао да ће против Доналда Трампа бити подигнута оптужница, саопштила је данас Бела кућа.
Додаје се да је Бајден за оптужницу сазнао као и сви остали, преноси Ројтерс.
Портпаролка Беле куће Оливија Далтон је одбила је да коментарише оптужницу без преседана од стране Министарства правде.
Такође се не очекује да ће Бајден коментарисати оптужбе које још увек нису објављене, наводи НБЦ.
„Нећу да причам о Трамповој оптужници“, рекао је Бајден новинарима у Белој кући, непосредно пре него што је оптужница обелодањена.
Трамп је раније саопштио да је против њега подигнута оптужница за погрешно руковање документима, која је задржао након што је напустио Белу кућу у јануару 2021. године.
Он је навео да у судници у Мајамију мора да се појави наредног уторка и поручио да је „невин човек“.
Анкета
Покушава ли Америка да спречи председничку кандидатуру Доналда Трампа?
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2023
СВЕТ
Подигнута оптужница против Доналда Трампа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала