- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Технологија напредује, занати изумиру: Мајстор из Турске више од пола века посветио поправци сатова

CC0 / / Сат који показује 10 и 10
Сат који показује 10 и 10  - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2023
Пратите нас
Са развојем технологија многе професије су нестале, или су на ивици изумирања. Једна од њих је – мајстор за поправку механичких сатова. Данас у целој Турској има мање од 80 таквих часовничара. Један од њих је 63- годишњим Џелал Јакишикли из Дијарбакира који се већ више од 50 година бави поправком механичких и антикварних сатова.
Сајџија Џелал је почео да се бави поправком сатова кад је имао свега 10 година.
„Мој отац је умео све да поправља. Сећам се, када смо живели у селу, помагао је свима да поправљају разне ствари. Када смо се преселили у Дијарбакир, почео је да ради у часовничарској радњи. Ја сам са 10 година почео да радим са њим, полако учећи овај посао. И ево 53 године је мој живот нераскидиво везан са сатовима“, прича Јакишикли за Спутњик.
За све те године он је толико детаљно проучио механизам сата да му је потребно пар тренутака да схвати шта је узрок квара и како да га реши.
„За 53 године рада сам проникао 'у душу' сата. Много више волим да радим са механичким сатовима. Сада неће сваки мајстор узети то да ради. Дешава се да не могу да поправим сат, али због тога што нема резервних делова. Резервни делови нам стижу из Истанбула, али некад дође до потешкоћа“, рекао је мајстор.
Упркос томе што су због технолошког напретка људи почели мање да користе сатове, још увек има љубитеља и колекционара.
„Има људи који не могу без сата. Сат показује време, а оно је сада веома драгоцено. Данас људи цене сваки минут. Без сата је тешко осетити проток времена. Ако буде прилике, волео бих да подучим младу генерацију овој професији, јер не желим да она постане прошлост“, закључује Јакишикли.
Најстарији стони сат у радњи има преко 190 година, израдио га је у Вараждину 1832. чувени мајстор Георг Глинц.  - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2023
МОЈА ПРИЧА
Овде време стоји, а сат откуцава: Почело пре сто година, наставила руска „Слава“, а прети - 5Г
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала