- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Како је уништена Каховска хидроелектрана: Кијев Хајмарсима гађао брану

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаКаховска хидроелектрана у Херсонској области
Каховска хидроелектрана у Херсонској области - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2023
Пратите нас
Брана Каховске хидроелектране уништена је 6. јуна као резултат „методичних напада Оружаних снага Украјине“ током дугог временског интервала, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
Како је саопштило министарство, информације о минирању бране и објеката Каховске хидроелектране од стране украјинске војске први пут су се појавиле 15. септембра 2014. године – тада је то пренела агенција Военкор.Инфо. Јавили су да су сапери Оружаних снага Украјине минирали хидроелектрану како би избегли њено заузимање.
Када је Каховска хидроелектрана прешла под контролу Русије (другог дана специјалне операције), она није била минирана, али су током повлачења украјински сапери минирали капије на Севернокримском каналу, експлозија је ипак била избегнута, додаје Министарство спољних послова.
Након тога, према наводима министарства, Оружане снаге Украјине почеле су редовно да гранатирају станицу – од јула до новембра 2022. године хидроелектрана је била мета напада најмање 28 пута.
Министарство је нагласило да је само из Хајмарса у лето-јесен 2022. године испаљено преко 300 пројектила на станицу. Министарство спољних послова цитирало је генерал-мајора Оружаних снага Украјине Андрија Коваљчука, који је у децембру 2022. изјавио: „Украјинци су извели пробни напад Хајмарсима на једну од капија Новокаховске бране, направивши три рупе у металу да би видети да ли би вода Дњепра могла да порасте довољно, да блокира руске прелазе, али да не поплави оближња подручја. Тест је био успешан".
Министарство је такође цитирало начелника Новокаховског округа Владимира Леонтјева, који је још у марту 2023. године рекао да је хидроелектрана, не само изложена сталном гранатирању, већ да су диверзанти редовно покушавали да уђу на њену територију и брану. Према његовим речима, украјински снајперисти су били активни у зони хидроелектране, спречавајући радове на поправци и одржавању хидрауличких објеката.
Сателитски снимак оштећења Каховске хидроелектране - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
РУСИЈА
Зашто је потопљена Каховска брана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала