- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зашто је потопљена Каховска брана

© AP Photo / Maxar Technologies via APСателитски снимак оштећења Каховске хидроелектране
Сателитски снимак оштећења Каховске хидроелектране - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
Пратите нас
Украјинске снаге извеле су напад на Каховску хидроелектрану како би скренуле пажњу са неуспеха такозванe контраофанзивe. Руски експерти акције украјинске војске називају терористичким актом и упозоравају да последице могу бити катастрофалне.
Пре свега, поплаве изазване урушавањем те хидроелектране су удар на прехрамбену безбедност Херсонске области, а поплављено је и неколико насеља због чега је у току евакуација становништва.
„Последице већ видимо. Тамо се разарања повећавају... Друго, то је катастрофа за оне људе који живе у насељима које је поплавио Дњепар. Ово је катастрофа за хиљаду, можда десетине хиљада људи. Треће, када су Украјинци гранатирали ту брану они су рачунали на те последице. Сада спекулишу да су то урадили Руси, као и увек Руси су криви. То је већ пропагандни напад, а не само психолошки, како би изазвали реакцију становништва у поплављеним рејонима против Русије“, оцењује руски војни експерт Виктор Баранец.
Ако би дошло до пуцања бране то би тешко погодило Крим, јер би настали озбиљни проблеми са водоснабдевањем тог полуострва, додао је Баранец.
„Да не говорим о еколошкој катастрофи и о томе да ће тамо страдати много живих бића, да ће се створити мочваре, да ће бити трулежи, да може започети некаква епидемија.... Ово је драма, озбиљна драма“, оценио је експерт.
© AP Photo / Heikki SaukkomaaЕксперти истичу да је уништење Каховске хидроелектране катастрофа коју су изазвале марионетске украјинске власти, као и они који њима управљају
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
Експерти истичу да је уништење Каховске хидроелектране катастрофа коју су изазвале марионетске украјинске власти, као и они који њима управљају

Смртоносне одлуке Кијева

Циљ Кијева је да заустави евентуалну офанзиву руске војске на десну обалу Дњепра, где су се украјинске снаге утврдиле, али стварање водене баријере је „смртоносна одлука“, нагласио је Баранец.
Руски експерт Иван Коновалов оцењује да је овај украјински напад на Каховску хидроелектрану, као и на руску Белгородску област, повезан са такозваном украјинском контраофанзивом, а циљ је да се скрене пажња руских снага на друге објекте.
„То је опет повезано са општом ситуацијом, са контраофанзивом. Јасно је да Кијев покушава да уздрма ситуацију. Ми пружамо отпор и одбијамо нацисте на јужном делу фронта, где они покушавају да напредују. Били су разбијени. Међутим, јасно је да ово није крај, ову ситуацију треба размотрити у целини“, каже Коновалов.
Осврћући се на писања украјинских медија и оптужбе Владимира Зеленског да иза напада на Каховску хидроелектрану стоје „руски терористи“ Коновалов каже да је то уобичајена реторика украјинског председника.
„Када су Зеленског и пре почетка руске специјалне војне операције питали ко гранатира Доњец, он је говорио да то раде Руси, да Руси сами себе гранатирају. Он је безуман човек повезан са безумним људима са колективног Запада који олако гутају то што им он сервира. То није нормално, али Западу се то свиђа“, каже Коновалов.

Катастрофа тек почиње

Виктор Баранец такође истиче да је уништење хидроелектране катастрофа коју су изазвале марионетске украјинске власти, као и они који њима управљају и одбацује оптужбе украјинског председника изнете на рачун Русије.
„Иза свега лошег стоји Русија, а иза свега доброг - Украјина и САД. Нема друге логике. За све је наводно крива Русија, за све је наводно крив Путин. То је логика Зеленског. Он се глупо држи тих позиција. То је логика непријатеља да за све невоље окриви противник“, додао је Баранец.
Каховска хидроелектрана је под сталним нападима украјинских снага од прошлог лета, а један од најжешћих напада био је када је на њу испаљено више од 70 пројектила из америчких вишецевних ракетних бацача ХИМАРС.
Шеф Новокаховског градског округа Владимир Леонтјев је упозорио да после ових последњих напада Каховска ХЕ наставља да се урушава, вода неконтролисано отиче, поплављено је неколико насеља и значајан број улица Нове Каховке. Због урушавања Каховске ХЕ на територији Новокаховског градског округа проглашено је ванредно стање. Градоначелник је нагласио да украјинске снаге настављају гранатирање Нове Каховке.
„Сада је врло тешко говорити о обнављању, јер катастрофа тек почиње. Морамо да водимо рачуна о становништву. Ако ово становништво жели да иде у Русију, наравно да ће га Русија евакуисати у оне области које су под њеном контролом. Људи су нам најважнији“, каже Баранец.
Према вестима које стижу са терена, штета услед гранатирања је озбиљна, а радови на обнови биће слични поновној изградњи хидроелектране. Очигледно је да ремонт хидроелектране није могућ и да ће морати да се гради поново.
„Кијев убеђује људе да је Русија донела ову катастрофу... Јасно је да је ово пропаганда... Причати о обнови за сада је узалудно, јер ће то бити вишегодишњи посао“, додао је Баранец.
Владимир Рогов, члан Главног савета администрације Запорошке области, говорећи о о последицама делимичног уништења хидроелектране Каховка, рекао је за Спутњик да за сада нема претњи по нуклеарну електрану у Запорожју.
По његовом мишљењу, могуће је поправити Каховску ХЕ, али тек након ослобођења десне обале Херсонске области.
Вода пролази кроз разрушену брану Каховске хидроелектране - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
РУСИЈА
Кремљ: Украјина извршила диверзију на Каховској хидроелектрани
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала