- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Добри дух“ последња препрека на путу за вечност

© AP Photo / Thibault CamusНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2023
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи српски тенисер, састаје се у недељу од 14 сати и 30 минута у финалу Ролан Гароса са Каспером Рудом и има прилику да освајањем рекордног 23. гренд слем трофеја испише историју.
Новака не треба да питате да ли је спреман, јер велики шампион је рођен спреман, али пита се нешто и „добри дух“ Каспер, који стоји Србину на путу за вечност.
Ђоковић и Руд до сада су у четири наврата одмерили снаге и српски ас није препустио ниједан сет упорном Норвежанину ком је шљака омиљена подлога и на њој се убедљиво најбоље сналази.
„Не желим да размишљам на начин да морам да победим у финалу. Понекад играте најбољи тенис када укључите аутопилот мод и када сте опуштени као на тренингу. Трудићу се јако да постигнем стање неопререћене главе и да будем лепршав. Спремићу се свакако за дуг, маратонски меч, па ћемо видети како ћу проћи“, рекао је Руд.
С друге стране Новак, који је преко Шпанца Карлоса Алкараса изборио пласман у финале још једном је показао манире великог спортсмена, јер је поручио да и те како поштује „нови талас“ младих тенисера, који је увелико запљуснуо тениски свет.
„Не могу да причам у име других тенисера, могу да причам искључиво у своје име. Ценио сам када сам био млад, када ме неко од водећих тенисера похвали или посаветује, испружи менторску руку. Било је играча који су то радили, а ја се трудим за младе играче да их поштујем, то је темељ свега. Израз људскости. А онда им пружим руку, када је тешко, када се саосећам, пошто сам и ја пролазио кроз то“, рекао је Новак алудирајући на грчеве с којим се борио Алкарас у полуфиналу.
Када је само финале у питању, које ће за Новака имати посебну тежину јер се не бори само за нову гренд слем титулу, већ за улазак у историју као први тенисер са 23 највеће титуле, Ђоковић је рекао.
„Не желим да се оптерећујем мислима шта ће бити и када би било. Знам како да се спремим за финале. Имаћу преко пута мреже некога ко није освојио Гренд слем. Руд је већ играо у финалу Ролан Гароса и специјалиста је за шљаку, сви знамо да ове игра најбољи тенис. Очекујем да ће бити чвршћи него икада, на мени је да спремим своје тело на евентуалних пет сетова“, рекао је Новак.
Анкета
Ко ће освојити Ролан Гарос?
Ђоковић и Надал тренутно су изједначени са по 22 ГС титуле, али је Шпанац далеко од врхунског тениса, за разлику од Србина који на терену поново делу импресивно, што није био случај на претходним турнирима, где су га мучиле повреде. Лакат, раме... Али, издања с чувене париске шљаке храбре, јер Новак одлично пркоси годинама. Има их 36, док на терену изгледа и креће се као младић. Лакоћа с којом разоружава готово дупло млађе играче је импресивна. Уништио је "руско тајно оружје“ Карацева у четвртфиналу, преслишао је Алкараса који се преценио и није био довољно тактичан, што га је скупо коштало и одвело у повреду...
Новак се не узда само у сопствену моћ и знање, зна да је и срећа изузетно битан фактор, као и да има ту још низ ствари.
„Визуализација је припрема, саставни део да би се нешто остварило, човек то мора и да замисли. Ето, то је потврда какву моћ човек поседује. Свевишњи Бог је увек ту, треба молити анђеле за заштиту. Човек мора да има нека и среће. Велики сам верним, верујем у интервенцију вожју. Од мене зависи какав ће бити мој живот и резултати. Пита се и други човек на терену. Мислим да је пола посла завршено пре него што изађеш на терен, а када изађеш битно је да осетиш да си урадио све што је у твојој моћи“, закључио је велики шампион Новак Ђоковић.
Финале Ролан Гароса стартоваће пола сата раније него што је досад била пракса, што значи да ће се Новак и Каспер наћи очи у очи на чувеном стадиону „Филип Шатрије“ већ у 14 и 30.
А онда, после три, четири или пет сетова добићемо одговор на питање да ли је Новак Ђоковић по свим параметрима највећи икада.
Пренос меча Новак Ђоковић - Каспер Руд моћи ћете да пратите уживо у текстуалном преносу на Спутњику.
Новак Ђоковић Карлос Алкарас - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2023
СПОРТ
Време је познато и неуобичајено – Ђоковић против Норвежанина за историју
Новак Ђоковић Карлос Алкарас - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2023
СПОРТ
Још су зелени за једног Ђоковића: „Разлог је Новак – и само Новак!“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала