- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Самоходна хаубица Мста-С у ЛНР - Sputnik Србија

УЖИВО Руски министар посетио Херсонску област; Херш: Већина земаља подржава војну операцију Русије

Пратите нас
У току је 473. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Двадесет земаља НАТО-а подржало је чланство Украјине у алијансу, саопштили су у Кијеву. У Калушској области, поред Москве, пао је дрон. Украјински председник Владимир Зеленски саопштио је да је Украјина кренула у контраофанзиву.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:35 11.06.2023
Специјални изасланик папе Фрање за решавање украјинског сукоба, кардинал Матео Зупи, који је раније посетио Кијев, саопштио је да план Ватикана за решавање сукоба укључује одлазак у Москву.
Он је додао да очекује да га приме у руској влади као и Руској православној цркви.
„Морамо да верујемо у (мир). Суштина је у миру и правди: мира не може бити без правде. Он неће трајати, биће опасан. А правда без мира била би неправда“, закључио је кардинал.
Према његовим речима, мисија коју му је поверио папа „фактички је постала посредовање, план за мир“.
21:46 11.06.2023
Министарство индустрије и трговине потврдило је за Спутњик да је потпредседник Владе Русије, министар индустрије и трговине Денис Мантуров посетио Херсонску област.
„Потпредседник Владе отпутовао је у суботу у Херсонску област, где је са руководством региона разговарао о помоћи становницима поплављених подручја и обезбеђивању основних потрепштина, укључујући лекове и храну“, саопштило је Министарство.
На питање да ли је потпредседник руске владе заиста био на месту које је погођено британским ракетама „сторм шедоу“, у Министарству су одговорили потврдно, потврдивши информације које су се раније појавиле на телеграм каналима.
Након што се сазнало за боравак Мантурова у Херсонској области, украјински медији почели су са претњама да ће га „уништити“ током следеће посете.
21:35 11.06.2023
Већина земаља света подржава специјалну војну операцију Русије у Украјини, док су САД изгубиле поверење у себе у свету.
Уништена украјинска војна техника у зони специјалне војне операције Русије - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2023
Специјална операција у Украјини
Симор Херш: Украјинска контраофанзива неће донети ништа добро ни Кијеву, ни САД
20:52 11.06.2023
Вицепремијер Русије Марат Хуснулин саопштио је да је по налогу председника Владимира Путина посетио Нову Каховку и Корсунку у Херсонској области, где је надгледао организацију радова на отклањању последица поплава након уништења Каховске хидроелектране.
„Могу да кажем да је рад организован добро“, написао је Хуснулин на свом Телеграму.
Вицепремијер је, између осталог, посетио и место на коме се грађанима деле пакети са неопходним потрепштинама.
20:40 11.06.2023
Више од 22,9 хиљада приватних кућа, 282 стамбених вишеспратних и 67 друштвених објеката поплављено је у Херсонској области након уништења Каховске хидроелектране, саопштио је на свом Телеграму шеф регионалне владе Андреј Алексејенко.
Према његовим речима, ниво воде наставља да опада.
„Током протеклог дана – за 1,5-1,9 метара. Најтежа ситуација је и даље у насељу Аљошки“, додао је Алексејенко.
19:55 11.06.2023
Током контрабатеријске борбе у краснолиманском правцу артиљеријске јединице групе снага „Центар“ уништиле су две украјинске самоходне артиљеријске јединице „гвоздика“, четири возила за доставу муниције, хаубицу Д-30 и два положаја минобацача калибра 120 мм, саопштио је начелник прес центра групе „Центар“ Александар Савчук.
Он је додао да је ракетни противваздушни систем „бук М2“ уништио ракету испаљену из система „хајмарс“ у близини села Старобељск.
19:52 11.06.2023
Војници једне украјинске јединице испричали су да је већина борбених возила пешадије „бредли“ које су имали изгубљена током контраофанзиве, пише агенција Франс прес.
Како се наводи, од девет возила пешадијске јединице, шест је уништено, а само једно је избегло оштећења.
19:13 11.06.2023
Више од милион хектара пољопривредног земљишта изгубљено је за Украјину у наредних 3-5 година због уништења Каховске хидроелектране, изјавио је заменик министра аграрне политике и исхране Украјине Виталиј Головња.
„Од онога што смо прогнозирали, узгајали смо око 1,2 милиона тона житарица и индустријских култура годишње, око 500 хиљада тона поврћа, до 250 хиљада тона јагодичастог воћа. Годишње ћемо губити око два милиона тона пољопривредних производа. У монетарном смислу, то је милијарду и по долара годишње“, објаснио је он.
18:01 11.06.2023
Вода се у потпуности повукла са улица Нове Каховке, која је поплављена након што су украјинске снаге уништиле Каховску хидроелектрану, наводи се на Телеграму градске управе.
У саопштењу се додаје и да се у Корсунки, где је поплава била највећа, скоро сва вода повукла из села.
17:46 11.06.2023
Дана 11. јуна након преговарачког процеса из украјинског заробљеништва ослобођена су 94 руска војника, саопштило је руско Министарство одбране.
Како се додаје у саопштењу, војници су у украјинском заробљеништву били у животној опасности.
Они ће бити достављени у медицинске установе на лечење и рехабилитацију. Свим ослобођенима пружена је неопходна медицинска и психолошка помоћ.
17:38 11.06.2023
Саветник шефа кабинета председника Украјине Михаил Подољак одбацио је могућност преговора Кијева и Москве на основу мировних иницијатива које су предложили Бразил, Индонезија и земље Африке.
Према његовом мишљењу, никакав преговарачки процес није могућ.
„За то уопште не постоји… ни индонежанских, ни бразилских, ни афричких основа“, написао је Подољак на свом Телеграму и додао да би преговори били „бесмислени, опасни и убиствени по Украјину и Европу“.
17:14 11.06.2023
ПВО системи оборили су ракету изнад Бердјанска у Запорошкој области.
„Око 17 часова у Бердјанску се чуо звук сличан експлозији. Према прелиминарним информацијама хитних служби, кијевски терористички режим поново је покушао да изведе напад на наш миран град“, саопштила је градска управа.
16:12 11.06.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је на целој територији Украјине.
15:58 11.06.2023
15:53 11.06.2023
Питање чланства Украјине у НАТО-у решаваће се тек после завршетка војног сукоба на територији земље, изјавио је министар спољних послова Италије Антонио Тајани.
„Идемо на стални Савет НАТО-Украјина. То је важан корак, јер укључује Кијев у међународне одлуке“, рекао је Тајани у интервјуу за лист „Република“.
Према његовим речима, на самиту Алијансе у Виљнусу, који ће бити одржан у јулу ове године, биће одређен пут присаједињења Украјине блоку.
14:02 11.06.2023
Главно са брифинга Министарства одбране Руске Федерације:
🔹У последња 24 часа губици Оружаних снага Украјине у запорошком правцу износили су више од 50 украјинских војника, 11 тенкова, укључујући три "леопарда", 16 оклопних возила, британски систем противваздушне одбране Стормер и М777 артиљеријски систем америчке производње.
🔹У правцу Доњецка ликвидирано је око 310 украјинских војника, уништена су два тенка, два борбена возила, две хаубице Мста-Б, хаубица Д-30, као и два складишта оружја.
🔹У правцу Купјанска ликвидирано је око 30 украјинских војника, уништени самоходни топови „Краб“, пољске производње и М109 „Паладин“ америчке производње, као и хаубица Д-20.
🔹На правцу Красног Лимана ликвидирано је више од 50 украјинских војника, уништена два тенка, борбена возила, самоходне топове Гвоздика, две хаубице Д-30 и један Д-20.
🔹У правцу Херсона ликвидирано је више од 30 украјинских војника, уништен ПВО систем Оса-АКМ, самоходни топ Гвоздика и хаубица Мста-Б.
🔹Снаге противваздушне одбране обориле су авион Су-25, пет ракета Хајмарс, антирадарску ракету ХАРМ и осам беспилотних летелица.
13:02 11.06.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски потврдио је одлуку Савета за националну безбедност и одбрану о санкцијама против 178 особа, од којих већина има руско држављанство. Указ је објављен на сајту шефа државе. Међу онима који су потпали под ограничења је и председник Уставног суда Русије Валериј Зоркин.
12:30 11.06.2023
Настављају се тешке борбе у источном делу Запорошког фронта, написао је на свом телеграм каналу Владимир Рогов, лидер запорошког покрета „Заједно са Русијом“.
„Настављају се тешке борбе на споју Запорошке области и ДНР. Немајући успеха у фронталним нападима, непријатељ покушава да опколи наше јединице на ободу Временског“, написао је Рогов на свом Телеграм каналу.
Према његовим речима, током борби руска војска је повратила контролу над насељеним местом Нескучно.
„На почетку велике офанзиве Оружаних снага Украјине, непријатељ је на кратко успео да уђе и у Нескучно, након чега је отуда истеран контранападом. Село се налази у низији и није га лако држати под артиљеријском ватром“, нагласио је Рогов.
12:09 11.06.2023
Због уништења Каховске хидроелектране 700 хиљада становника Украјине могло би се суочити са несташицом воде за пиће. Поред тога, ова катастрофа ће довести и до смањења извоза хране из Украјине и повећања цена хране широм света, саопштио је Мартин Грифитс, заменик генералног секретара Уједињених нација за хуманитарна питања.
Према његовим речима, након уништења Каховске хидроелектране, хуманитарна ситуација у Украјини се нагло погоршала.
"Тек ћемо видети све последице ових акција“, рекао је Грифитс у интервјуу за АП.
Мартин Грифитс је додао да су УН пружиле помоћ за око 30.000 становника региона који се налазе под контролом Украјине, а који су се нашли у поплављеном подручју. Он је такође најавио састанак са сталним представником Русије при УН Василијем Небензјом на којем ће се разговарати о слању особља УН на територије под руском контролом ради помоћи жртвама.
12:01 11.06.2023
Поглед московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2023
Специјална операција у Украјини
Кремљ: Нема предуслова за преговоре са Кијевом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала