- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Симор Херш: Украјинска контраофанзива неће донети ништа добро ни Кијеву, ни САД

© AP Photo / Russian Defense Ministry Press Service via APУништена украјинска војна техника у зони специјалне војне операције Русије
Уништена украјинска војна техника у зони специјалне војне операције Русије - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2023
Пратите нас
Контраофанзива коју су покренуле Оружане снаге Украјине имаће негативне последице како за саму Украјину, тако и за Сједињене Америчке Државе и блок НАТО-а, изјавио је амерички новинар и добитник Пулицерове награде Симор Херш.
„Ово неће имати добре последице по Украјину, по НАТО и, дефинитивно, по администрацију Џоа Бајдена“, рекао је Херш у програму британског политичара и новинара Џорџа Галовеја, коментаришући почетак украјинске офанзиве.
Умешаност Алијансе у овај сукоб већ се одвија пред нашим очима, рекао је Херш одговарајући на питање да ли види знаке да се НАТО спрема да уђе у рат у Украјини.
„(НАТО) је вероватно већ тамо. Мислим, ако говоримо о обуци и саветовању... сада има толико много одвојених група у украјинској војсци. Неки су ову офанзиву описали као ‘унапред осуђену на пропаст’. То је као да имате 15 различитих плесних група које су тренирале одвојено, а онда их ставите у исту учионицу и дате им дан или три да организују тренинге. То би било немогуће – а то се сада дешава у украјинској војсци“, објаснио је познати новинар.
Термини за украјинску контраофанзиву више пута су мењани и настављају да се мењају. У Русији су ову „нервозу“ повезивали, прво, са информационим ратом – сталне најаве о скорој офанзиви су смишљене да држе Русију у неизвесности, а друго, са чињеницом да Запад захтева од кијевске власти брзе и победничке резултате и мора стално да подноси извештаје.

О специјалној војној операцији Русије

Херш је навео да већина светске популације подржава специјалну операцију Русије у Украјини, док су САД, напротив, изгубиле поверење у себе.
„Проценат земаља, посебно у Африци и Азији, које су престале да буду проамеричке и постале проруске, прилично је упечатљив. Значајно више од половине светског становништва подржава Русију у њеном рату“, рекао је Херш коментаришући покренуту офанзиву Оружаних снага Украјине.
Према његовим речима, због санкција уведених почетком специјалне војне операције, „ствари у Русији не стоје добро као некада“.
„Међутим, идеја да је она очајна је једноставно погрешна“, приметио је Херш.
Он је изразио уверење да су Сједињене Америчке Државе, напротив, „изгубиле поверење у себе у свету“. Као пример, Херш је навео дипломатско приближавање Саудијске Арабије и Ирана, за које је рекао да већ само по себи сигнализира значајну промену.
„То се, по мом мишљењу, догодило због Украјине. Саудијска Арабија, иначе, четвртину своје нафте продаје Кини. Саудијци су одмах реаговали смањењем производње нафте, а Иран је као одговор на то утицао на Хуте, на које су имају велики утицај у Јемену. Као резултат тога, добили смо договор који сами никада не бисмо могли да постигнемо. На тај начин смо истиснути“, објаснио је Херш.

О Каховској хидроелектрани

Херш није желео да наговести ко стоји иза недавне експлозије Каховске хидроелектране, рекавши да наслућује нешто о томе, али да још није спреман да то јавно изнесе.
„Нисам спреман да причам о томе. Имам идеју и мислим да схватам шта се десило, али не желим да вам сада говорим о својим нагађањима“, рекао је Херш одговарајући на питање да ли сматра да је Русија одговорна за дизање хидроелектране у ваздух.
Током ноћи између 5. и 6. јуна, гранатирање које је извела украјинска војска проузроковало је рушење горњег дела Каховске ХЕ. Напад је, према претпоставкама изведен из вишецевних ракетних система „ољха“. Према речима начелника администрације Новокаховског градског округа Владимира Леонтјева, уништени су вентили на брани, док сама брана није оштећена.
Портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков је у понедељак саопштио да је украјинска војска 4. јуна ујутру почела велику офанзиву на пет сектора фронта у јужнодоњецком правцу како би пробила руску одбрану на месту које је, према мишљењу Кијева, најрањивије.
Осмог јуна је руски министар одбране Сергеј Шојгу саопштио да је украјинска бригада која је покушала да изведе офанзиву у запорошком правцу заустављена и да се повукла с великим губицима.
Каховска хидроелектрана у Херсонској области - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2023
РУСИЈА
Како је уништена Каховска хидроелектрана: Кијев Хајмарсима гађао брану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала