- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Јапански премијер: Украјина заштићена кинеским „нуклеарним кишобраном“

© AFP 2023 / Mandel NGANЈапанска застава
Јапанска застава - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
Пратите нас
Кина, у складу са споразумима из 2013. године, гарантује Украјини заштиту од примене нуклеарног оружја, изјавио је јапански премијер Фумио Кишида током дебате у комитету Доњег дома парламента.

„Одговарајући на питање, да ли је Украјина заштићена 'нуклеарним кишобраном', рећи ћу вам да ја знам о споразумима између Кине и Украјине из 2013. године о ефикасној сарадњи. У заједничкој изјави, која је тада објављена, наводи се да је Кина сагласна да Украјини пружи безбедносне гаранције у случају инвазије на Украјину или претње инвазијом нуклеарног оружја“, рекао је он.

Јапан се, након почетка специјалне војне операције у Украјини, ујединио са западним земљама и увео против Москве санкције. Токио се у мају, први пут од почетка конфликта, усагласио да Кијеву преда оклопну технику и то око 100 војних камиона и других транспортних средстава, као и да прими на лечење украјинске војнике. Министарство иностраних послова Русије је протестовало.
Кина, за разлику од Јапана, има неутралну политику према Русији. Након почетка специјалне операције, Пекинг није увео санкције против Москве и осудио је сличне кораке других земаља. Председник Кине Си Ђинпинг је заступао неопходност брзог прекида сукоба и нагласио да ће његово политичко решење бити у интересу свих азијских и европских држава. Кина је, на годишњицу сукоба, објавила мировни план за Украјину.
У фебруару, пред почетак специјалне операције, председник Украјине Владимир Зеленски је на Минхенској конференцији за безбедност упозорио да ће преиспитати учешће у Будимпештанском меморандуму ако Кијев не добије реалне гаранције. Притом, министар иностраних послова Украјине Дмитри Кулеба је уверавао да Кијев 1994. године, напуштајући „трећи највећи нуклеарни арсенал на свету“, не планира да „поново добије нуклеарно оружје“.
Током обраћања Русима 21. фебруара 2022. године, руски председник је рекао да су речи Зеленског о могућности преиспитивања одлуке да Кијев одбија нуклеарно оружје није празно хвалисање. Навео је да украјинске власти имају совјетске нуклеарне технологије и средства за њихову испоруку, укључујући авијацију и оперативно-тактичке ракете „Точка-У“, чији је домет лета преко 100 километара. Након што су сукоби почели, руске власти су више пута изјављивале да се нуклеарно оружје неће користити.
Сателит у Земљиној орбити - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2023
РУСИЈА
Јапан и НАТО планирају сарадњу у свемиру у циљу супротстављања Русији и Кини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала