- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Кинески извоз аутомобила порастао више од 80 посто

© AP Photo / Ng Han GuanФабрика аутомобила у Вухану, у Кини
Фабрика аутомобила у Вухану, у Кини - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
Пратите нас
Кинески произвођачи аутомобила продали су 1,76 милиона возила у страним земљама у првих пет месеци 2023. године, што представља раст од 81,5% у поређењу са истим периодом прошле године, говоре подаци Кинеског удружења произвођача аутомобила (ЦААМ),
Очекује се да ће раст домаће и иностране продаје подстаћи опоравак сектора након ковида.
Стручњаци из индустрије истакли су да је кинеско тржиште возила почело да се убрзава од априла, али су упозорили да произвођачима аутомобила остаје изазов да остваре раст продаје током целе године, пише РТ.
Статистика коју је ЦААМ објавио показала је да путничка возила чине већину извоза из Кине. Од јануара до краја маја продаја је порасла за 96,6% и износила је 1,46 милиона јединица. У међувремену, извоз комерцијалних аутомобила износио је 291.000 јединица, што представља раст од 30,9%.
Извоз возила која користе нову енергију – укључујући електрична возила, плаг-ин хибриде и возила на водоник – порастао је за половину на 457.000 јединица у првих пет месеци ове године.
ЦААМ је напоменуо да се међугодишње стопе раста углавном приписују нижим упоредним основама у 2022. години, што је резултат значајног утицаја пандемије ковидана производњу и продају.
Продаја аутомобила у Кини износила је 26,86 милиона јединица у 2022. години, што представља скроман раст од 2,1% у поређењу са претходном годином.
Почетак производње кинеских аутомобила у Калињинграду - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
ЕКОНОМИЈА
Кина претекла Јапан и постала највећи светски извозник аутомобила
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала